В Україні можуть з'явитися аукціони для купівлі теплової енергії

В Україні можуть з'явитися аукціони для купівлі теплової енергії

Укрінформ
Система аукціонів при закупівлі теплової енергії може бути запроваджена в Україні лише у тому випадку, коли до теплових мереж приєднано більше одного виробника тепла.

Це питання було обговорено в ході експертної наради в Держенергоефективності, присвяченій формуванню конкурентоздатного та прозорого вітчизняного ринку теплопостачання, повідомляє прес-служба агентства.

«Обговорюючи можливості застосування литовського досвіду, експерти зауважили, що подібна система аукціонів може бути запроваджена в Україні лише у тому випадку, коли до теплових мереж приєднано більше одного виробника тепла. Крім того, перед запровадженням цього механізму аукціонів бажано змінити існуючий порядок тарифоутворення у сфері теплопостачання, запровадивши обов'язкові двоставкові тарифи», - йдеться у повідомленні.

До основних характеристик порядку проведення тендерних закупівель теплової енергії у Литві відноситься укладання договорів купівлі-продажу теплової енергії за наявності конкуренції між виробниками та визначення ціни на тепло виробником відповідно до затвердженої методології або її самостійне встановлення. Якщо незалежні виробники пропонують однакову ціну на тепло, то постачальник зобов'язаний купувати спершу ту теплову енергію, що виробляється на когенераційних установках, які використовують відновлювані джерела енергії.

«Також необхідно проаналізувати питання застосування відкритої і динамічної системи редукціонів, коли кожен виробник у ході торгів може понижувати ціну на власну теплову енергію на платформі «PROZORRO», - наголосив у ході дискусії директор Департаменту технічного регулювання енергоефективності Держенергоефективності Євген Магльованний.

Під час наради експерти також обговорили питання формування тарифів у сфері теплопостачання. За словами Магльованного, існуюча система тарифоутворення в Україні не забезпечує чіткий та прозорий розподіл витрат за видами діяльності, тому для запровадження конкурентного ринку теплової енергії вкрай важливо змінювати її.

Він зауважив, що для правильної тарифікації та розподілу витрат між видами діяльності необхідно втрати теплової енергії у мережах враховувати у тарифах на транспортування теплової енергії, як це тарифікується у Литві. Крім того, інвестиційна складова не повинна розподілятися однаковим рівнем на три види діяльності, як це відбувається зараз у вертикально-інтегрованих компаніях, а враховуватися у кожному виді діяльності у обсязі необхідних витрат. Не виконавши ці умови, неможливо сформувати прозору конкуренцію на ринку виробництва теплової енергії, спираючись на обґрунтовані витрати.

Також було обговорено питання доцільності формування тарифів для виробництва теплової енергії не в цілому по підприємству, а окремо для кожної котельні у сегментах системи теплопостачання, де є конкуренція виробників. Завдяки цьому стане можливим проведення «економічно справедливих» аукціонів.

За результатами засідання вирішено взяти за основу досвід Литви у проведенні аукціонів та використати його при створенні конкурентного ринку тепла в Україні. Крім того, експерти дійшли згоди щодо необхідності внесення змін до діючого законодавства в частині формування тарифів у сфері теплопостачання, шляхом запровадження двоставкових та структурованих тарифів (окремо на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-