Вкрадені

Вкрадені "Сім'єю" землі майже на 2 мільярди повернули державі

Укрінформ
Прокуратура повертає державі незаконно вилучені під час президентства Януковича землі, масштаби вже повернутих у 2015-16 роках земель свідчать про масштаби розкрадань.

На цьому наголосила під час прес-конференції заступник Генерального прокурора України Анжела Стрижевська.

"З поверненням землі у власність держави є складнощі, оскільки переважна більшість цих земель була незаконним шляхом вилучена з державних фондів у 2010-2011 роках. Якщо говорити в цифрах, то у 2015 році повернуто зусиллями Генеральної прокуратури через подачу позовів 59,521 тис га землі, що в сумі становить 1 млрд 786 млн 168 тис 246 грн. Цифри дуже великі. Уявити собі незаконне, системне вилучення земель можна тільки глянувши на ці цифри", - підкреслила Стрижевська.

Вона додала, що за 6 місяців 2016 року було повернуто землі 42,286 тис га на суму 2 млрд 274 млн 787 тис грн. "Якщо говорити про зусилля власне Генеральної прокуратури, то повернуто через пред'явлення позовів 72,667 тис га земель на загальну суму 4 млрд 245 млн 642 тис 366 грн", - сказала заступник Генпрокурора.   

Щодо резонансних справ, зокрема так званого ТОВ "Дом лесника", який пов'язують з колишнім президентом Януковичем і його оточенням, то, за її словами, повернуто 2, 64 га землі через розірвання договору оренди, який укладався на 49 років. Ці лісові площі розташовані у Сухолуцькому лісництві на території Вишгородського району Київської області. Там планувалося створення інфраструктури, бетонних доріжок. Зусиллями прокуратури цю землю вдалося повернути громаді.

За позовами прокурорів у 2015 і 2016 роках повернуто державі земельні ділянки на території Одеської області загальною площею понад 150 га на суму 84 млн грн.

Генпрокуратура також звернулася з позовом до суду і в травні 2015 року був задоволений позов до товариства "Славутич" - розірвано договір оренди та зобов'язано відповідача повернути земельну ділянку в 9,43 га на суму 308 млн грн. Ця земельна ділянка розташована в Печерському районі м.Києва і повернута територіальній громаді.

Так само було повернуто громаді через звернення до суду в липні 2016 року 42 га землі в Київській області.

У Пущі-Водиці теж за результатами позову прокуратури у власність держави було повернуто земельну ділянку всім відомого заповідника "Урочище Межигір'я" площею 147 га вартістю понад 433 млн грн.

Генеральною прокуратурою було виграно також справу і повернуто 0,87 га земельної ділянки в Шевченківському районі міста Києва на 57 млн грн.

"Все, що незаконно було вилучено, всі ці ділянки і всі ці землі є в полі зору Генеральної прокуратури", - підкреслила Стрижевська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-