В Енергоатомі сказали, де візьмуть гроші на добудову ХАЕС

В Енергоатомі сказали, де візьмуть гроші на добудову ХАЕС

Укрінформ
Довгостроковий контракт на експорт електроенергії з другого блоку Хмельницької АЕС, відповідно до проекту "Енергетичний міст "Україна - ЄС", слугуватиме фінансовим інструментом добудови третього та четвертого блоків ХАЕС як застава для отримання кредитних коштів без суверенних гарантій.

Про це заявив президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський, виступаючи на зустрічі Євразійського центру Атлантичної ради в США, повідомляє прес-служба компанії.

"Стратегічною метою Об'єднаної енергетичної системи України є інтеграція до європейської мережі ENTSO-E. На порядку денному стоять реформування ринку електроенергії, модернізація електроенергетичної інфраструктури, імплементація Третього енергетичного пакету, добудова третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС. Одним із найперспективніших проектів в енергетичній галузі України є "Енергетичний міст "Україна - ЄС", - сказав Недашковський.

На його думку, враховуючи особливості балтійської інтеграції і наявну гібридну енергетичну систему Литви, невикористаний енергетичний потенціал в цьому регіоні може надовго бути перекритий російською експансією.

"Тому тільки негайна реалізація проекту дає Україні шанс швидкого й ефективного розвитку своїх енергетичних потужностей", - наголосив Недашковський.

Презентуючи проект, він зазначив, що довгостроковий контракт на експорт електроенергії з другого блоку ХАЕС слугуватиме фінансовим інструментом добудови третього та четвертого блоків ХАЕС як застава для отримання кредитних коштів без суверенних гарантій. Очільник Енергоатома повідомив учасникам Євразійського центру Атлантичної ради, що на сьогодні вже деякі країни виявляють принципову зацікавленість взяти участь у реалізації цього масштабного проекту як фінансові та технологічні інвестори.

За словами Недашковського, всі роки незалежності атомна енергетика України підтримувала економіку держави через надійне постачання найнижчої за ціною електроенергії.

"Сьогодні галузь потребує переоснащення і розвитку в нових ринкових умовах", - зазначив Недашковський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-