Німецька економіка нічого не втратила через санкції проти РФ – посол України

Німецька економіка нічого не втратила через санкції проти РФ – посол України

Укрінформ
Твердження про начебто величезні втрати німецького бізнесу від санкцій, накладених на Росію через її агресію в Україні, – це суто політичні заяви, адже цифри свідчать про інше.  

Про це в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту Укрінформу в Німеччині заявив посол України у ФРН Андрій Мельник.

"Коли зростання експорту Німеччини торік становило 6,5%, в абсолютному вимірі це понад 70 млрд євро, то виникає питання: що сталося, хто страждає?", - дивується український посол.

Мельник зазначив, що під час своїх відряджень він постійно розпитує голів земельних урядів, керівництво Торгово-промислових палат про те, яка панує серед бізнесу атмосфера, які настрої, чи відчувають вони тиск санкцій. Однак жодна ТПП не підтвердила, що її члени зазнають збитків та просять про допомогу. До того ж і в Міністерстві економіки ФРН немає даних, обрахунків щодо цього. "Цих даних про реальні збитки, які несе економіка Німеччини в макроекономічному масштабі та навіть і в масштабі окремих компаній, немає", - стверджує Мельник.

Тому, робить він висновок, очевидно, що йдеться про суто політичну спрямованість.

Серед кола бізнесменів, які цю тему постійно просувають, - Сільськогосподарська асоціація (яка, на думку посла, з незрозумілих причин питання скасування санкцій визначила одним зі своїх пріоритетів) та Східний комітет німецької економіки (Ost-Ausschuss).

"Очевидно, що їхня позиція – це не стільки позиція бізнесу, який страждає, кричить і плаче, і просить за нього заступитися, а суто політична позиція, яка має виключно політичне підгрунтя", - сказав посол.

Він готовий доводити через ЗМІ те, що в своїх заявах і публічних виступах комітет фактично вводить громадськість в оману. Водночас Мельник визнає, що нове керівництво Ost-Ausschuss усе ж налаштоване більш позитивно, ніж попереднє.

Східний комітет німецької економіки на своєму сайті та на своїй сторінці у Twitter постійно розміщує інформацію про санкції та їхній нібито негативний вплив на німецький бізнес, який, як стверджується, за даними опитувань висловлюється за зняття санкцій. Як головний аргумент наводиться той факт, що за час їхньої дії двосторонній товарообіг між країнами ЄС і Росією знизився з 326 до 206 млрд євро. Проте не згадується, що німецькі експортери досить швидко знайшли альтернативні ринки збуту своєї продукції.

Повний текст інтерв'ю читайте згодом на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-