Голова ФДМУ пояснив, чому інвестори відвертають носа від ОПЗ

Голова ФДМУ пояснив, чому інвестори відвертають носа від ОПЗ

Укрінформ
Іноземні інвестори відмовилися приватизовувати Одеський припортовий завод через велику заборгованість перед Group DF Дмитра Фірташа та судові тяганини з компанією "Нортіма", яка заявляє власні права на завод.

Про це у вівторок на брифінгу заявив голова Фонду державного майна України Ігор Білоус, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Серед основних проблем, які констатують інвестори, звичайно, борг перед компанією Group DF, який на сьогоднішній день складає 193 млн доларів номінальної вартості, плюс пеня, плюс відсотки, які на сьогодні обговорюються в Стокгольмському суді. Далі є проблема з компанією "Нортіма". Тобто - це всі судові проблеми, де "Нортіма" є одним з ключових кейсів. Всі інвестори хотіли би мати запевнення і захист від держави щодо тих судових процесів, що були розпочаті по минулих періодах", - наголосив Білоус.

Серед іншого, зазначив очільник фонду, інвестори стурбовані обмеженням на репатріацію дивідендів. 

"Хоча ми багато витратили часу з Нацбанком, аби зняти це питання, учора воно дискутувалося. Є проблеми з дивідендами, а також з неповерненням банківської гарантії", - зауважив голова фонду.

Ключовим питанням Білоус також називає відсутність податкових пільг і преференцій для інвестора. 

"Україна сьогодні конкурує за глобальний капітал. Ми шукаємо інвестиції, як і інші країни, економіки яких розвиваються. Нам кілька разів звернули увагу, що в інших країнах, які шукають інвестора, в яких відбувається приватизація, крім умов і ціни, також держава надає певні преференції. Це стосується певних податкових преференцій", - пояснює Білоус. 

Він також наголосив, що питання надання преференцій вже винесено на обговорення з урядом.

За словами очільника Фонду держмайна, всі іноземні компанії наголосили, що 45 днів для приватизації такого великого заводу, як ОПЗ, - замало.

Як повідомлялося, компанія "Нортіма", що входить до фінансово-промислової групи "Приват", восени 2009 року виграла конкурс з приватизації ОПЗ, запропонувавши 5 млрд грн за 99,567% пакета акцій.

Тоді ж конкурсна комісія відмовилася підписувати договір купівлі-продажу акцій через тиск тодішнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, яка наполягала на передачі заводу компанії "Азот-сервіс", що входила до російської бізнес-групи "СИБУР".

Наприкінці березня цього року рішенням Стокгольмського арбітражу було також задоволене клопотання Ostchem Holding Limited (Group DF Дмитра Фірташа) про заборону Одеському припортовому заводу відчужувати необоротні активи до 31 серпня 2016 року. Тоді ж Ігор Білоус заявив, що заборгованість перед групою не перешкоджатиме приватизації заводу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-