Владі не вдасться проігнорувати

Владі не вдасться проігнорувати "тарифні мораторії" – експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Владі не вдасться проігнорувати місцеві мораторії на підвищення тарифів, восени їй доведеться чітко пояснити їх складову і довести, що у тарифному питанні вона стоїть на варті інтересів народу.

Таку думку в коментарі Укрінформу у п'ятницю висловив професор права науковий консультант Центру ім. Разумкова Віктор Мусіяка.

"Я думаю, що проігнорувати місцеві мораторії на підвищення тарифів не вдасться. Оця низка мораторіїв  має бути показовим сигналом для влади, що просто так дати вказівку і все - не вийде, тому що місцеве самоврядування все-таки ближче до народу і виходить перш за все з інтересів мешканців регіону. Якщо місцевій владі казатимуть: "Доплачуйте різницю з місцевого бюджету", то, я думаю, вони більш жорстко вимагатимуть в уряду показати складову тарифів, аби зрозуміти, з чого він виходить - з інтересів олігархів чи народу", - сказав Мусіяка.

Він зазначив, що рішення уряду для органів виконавчої влади нижчого рівня є обов'язковими, але ради як органи місцевого самоврядування можуть ухвалювати власні рішення, хоча в даному конкретному випадку навряд чи зможуть розраховувати на дотації з державного бюджету на покриття різниці в тарифах. Тому питання їх обгрунтованості виникатиме постійно і просто так зняти його з порядку денного не вдасться.

Мусіяка зауважив, що зараз "з різних боків" звучать обгрунтування нових тарифів, але недовіра в людей залишається.  Восени і взимку тема тарифів буде надзвичайно актуальною, тому уряду доведеться "по елементах усе це розкласти і показати, наскільки все це обгрунтовано".

За словами професора права, для нього є "абсолютно доказовою і ясною" позиція щодо такого складового елементу  тарифів як ціна на газ власного видобутку.

"Я маю відношення до формулювання статті 13 Конституції, де йдеться про те, що земля, її надра та  всі природні ресурси є об'єктами права власності Українського народу, а все, що видобувається, належить  народу. І не треба розказувати казки про якісь договори про сумісну діяльність. Ви маєте виставляти такі умови сумісної діяльності, при яких ціна на газ, видобутий навіть по сумісній діяльності, не може бути такою, як ціна за поставлений з Росії. Це є показником функціонування державної влади - здатна вона чи ні в цьому сенсі діяти в інтерсах народу", - резюмував Мусіяка.

Як повідомляв Укрінформ, міські ради Києва, Дніпра, Житомира та Львова запровадили мораторій на підвищення житлово-комунальних тарифів з 1 липня, а міськрада Тернополя 12 липня ухвалила звернення до керівництва держави з вимогою не підвищувати тарифи.

13 липня голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитро Вовк написав у Фейсбуці в зв'язку з "епідемією мораторіїів на тарифи" у великих містах, що у їх структурі 70% - це складові, які закладаються саме місцевими владами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-