Фіксовані ціни на сигарети суперечать угоді з ЄС - експерт

Фіксовані ціни на сигарети суперечать угоді з ЄС - експерт

Укрінформ
Плани Державної фіскальної служби (ДФС) України запровадити мінімальні ціни на сигарети суперечать Угоді про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Про це заявив координатор парламентської експертної групи з європейської інтеграції Денис Черніков, коментуючи проект постанови уряду про встановлення мінімальних цін на тютюнові вироби,оприлюднений для обговорення на сайті ДФС.

"Запровадження мінімальних цін не відповідає нормам права ЄС та зобов’язанням України, передбаченим Угодою про асоціацію. В європейських країнах державні органи не втручаються у ціноутворення, а бюджетні надходження збільшуються шляхом регулювання акцизних ставок. Цю практику зобов’язалась запровадити Україна: Угода про асоціацію (ст. 353I) передбачає, що в законодавство мають бути впроваджені норми Директиви 2011/64/ЄС, яка визначає саме такий підхід", - уточнив експерт.

Черніков висловив подив тим, що ДФС заявила про намір встановити мінімальні ціни вже після затвердження плану пріоритетних дій уряду на 2016 рік (розпорядження КМУ №418-р), де Кабмін ініціює скасування суперечливої норми про мінімальні ціни. Експерт констатував, що часу для внесення змін залишилось обмаль – Україна зобов’язалася до 1 листопада цього року імплементувати до законодавства положення Директиви 2011/64/ЄС, що несумісні з мінімальними цінами.

"Ще у лютому цього року Представництво ЄС в Україні направило офіційну заяву до уряду щодо неприпустимості запровадження мінімальних цін, тому незрозуміло, навіщо ДФС продовжує наполягати на цьому", - констатував експерт.

Він підкреслив, що в ЄС закон захищає принципи рівної конкуренції та можливість виробників вільно визначати ціни для кожного продукту у будь-якій галузі: свого часу були спроби запровадити мінімальні ціни на сигарети і у деяких країнах ЄС, але Європейський суд справедливості визнав їх такими, що не відповідають законодавству ЄС (зокрема, рішення у справі C-197/08 Єврокомісії проти Франції, у справі C-198/08 ЄК проти Австрії, у справі C-198/08 ЄК проти Ірландії). Суд дійшов висновку, що запровадження мінімальних цін на будь-якому рівні обмежує право виробників вільно встановлювати ціни і, власне, конкуренцію на ринку.

Черніков звернув увагу, що Україна зобов’язалася протидіяти контрабанді сигарет і має поступово наближати ставки оподаткування до рівня європейських (ст. 352 Угоди про асоціацію). Згідно з додатком XXVIII до Угоди, графік підвищення акцизного податку повинен бути визначений на рівні Ради асоціації Україна-ЄС. І логічно очікувати не встановлення мінімальних цін, а розроблення графіку підвищення специфічної ставки акцизного податку на тютюнові вироби та мінімального акцизного зобов’язання на найближчі п’ять років. Це дозволило би впевнено прогнозувати доходи бюджету та планувати діяльність виробників.

Планом пріоритетних дій уряду також передбачено розробку комплексної Стратегії протидії незаконному виробництву та обігу тютюнових виробів до 2021 року, що стала би першочерговим кроком у боротьбі з контрабандою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-