Зона вільної торгівлі з Канадою: Україна відкриває Америку

Зона вільної торгівлі з Канадою: Україна відкриває Америку

Укрінформ
Товарооборот України й Канади зросте не миттєво, разом з тим угода відчутно зміцнить стосунки між двома країнами-союзниками

Сьогодні опівдні у Києві відбулася певною мірою історична подія. Під час візиту до України канадського прем'єр-міністра Джастіна Трюдо Україна та Канада підписали угоду про зону вільної торгівлі.

Історичною ця подія є щонайменше з трьох причин. І перша, найочевидніша, - угода стане для України майже колумбівським відкриттям ринків північноамериканського континенту. Поки що канадських. Втім, (і це є другою причиною вважати підписання угоди непересічною подією), в експертних колах упевнені, що наступними за канадським можуть стати ринки Сполучених Штатів Америки. Може й не в короткій перспективі, і може на сьогодні ця вірогідність більше скидається на мрії... Але неймовірними такі мрії виглядають лише до певної міри. З огляду на стратегічне партнерство України та Сполучених Штатів Америки, рух у цьому напрямку, якщо вірити поінформованим джерелам, рано чи пізно стане логічним та очевидним.

Третя причина, чому угода про зону вільної торгівлі з Канадою є трохи більшим, ніж відкриття чергових ринків та можливостей, теж має витоки з інсайдерських джерел. Але, якщо вірити експертним розрахункам, то вигоди від зони вільної торгівлі в рамках Асоціації України та ЄС будуть виглядати лише, так би мовити, «квіточками» на фоні «ягідних» можливостей аналогічної зони з Канадою. Для цього є безліч причин, наріжним каменем яких є потужна українська діаспора, котрій Україна вже не раз завдячувала своїми перемогами у світі. Власне, як і самій Угоді про зону вільної торгівлі. 

ЩО ПЕРБАЧАЄ УГОДА ПРО ЗВТ З КАНАДОЮ?

Угода відкриває для товарів з України захищений від глобальних впливів ринок Канади у 547 млрд дол. США - саме стільки ця країна з населенням у 35,6 млн чол. імпортує щороку. При цьому, як зазначають у вітчизняному Міністерстві економіки, у топ-5 імпорту Канади входять вироби з металу, комплектуючі частини та інші промислові товари, продукція легкої промисловості та сільського господарства - тобто, основні статті експорту з України.

Втім, в Україні сподіваються суттєво розширити обсяги збуту зокрема продуктів харчування. Щороку Канада завозить у кілька разів більше продуктів харчування, аніж Україна вивозить на усі свої ринки збуту. 

«До прикладу: щороку Канада потребує хлібопродуктів та кондитерських продуктів з борошна на 1,3 млрд дол. США, у той час як Україна щороку на усі свої ринки збуту вивозить хлібних виробів на 515 млн дол. Аналогічні показники по шоколаду становлять 900 та 515 млн дол., по алкоголю та спиртних напоях - 734 млн дол. та 151,1 млн дол. відповідно», - поділилося інформацією джерело в Мінекономіки.

У Києві розуміють, що за ринок Канади доведеться поборотись із північноамериканськими країнами - учасниками договору про вільну торгівлю НАФТА.

"Але на нашому боці – перевага у відсутності ввізних мит на нашу продукцію, а також її менша вартість. Окрім цього, смакові вподобання канадців ближчі до наших, тому однозначно, що попитом на канадському ринку користуватиметься весь спектр продуктів харчування українського виробництва, включно з вафлями, горілкою, замороженими ягодами та ягодами у вареннях", – наголошують у Мінекономрозвитку.

За інформацією джерел, Угода про ЗВТ з Канадою передбачає, що система квотування імпорту буде збережена для 22 груп товарів, зокрема, пшениці та ячменю, молокопродуктів, курятини та курячих яєць, яловичини, телятини, свинини та арахісового масла. Для всіх інших сільськогосподарських товарів та продуктів ввізне мито скасовується одразу з моменту набрання чинності Угодою.

"Звісно, пан К. (представник однієї з найпотужніших агрокомпаній України – ред.)  буде незадоволений і знову волатиме про українські інтереси, як це було після запуску ЗВТ з Євросоюзом. Але будьмо відвертими – угода про ЗВТ з Канадою буде набагато кращою, ніж Угода про ЗВТ з ЄС. Як ми знаємо, експорт продуктів харчування до ЄС лібералізований лише по 22 позиціях, і то в рамках квот, розширити які буде складно. Канада майже по усіх групах товарів знімає ввізні мита без обмежуючих квот", – коментує один із експертів на правах анонімності.

Натомість, як розповідають в Мінекономрозвитку, ввізне мито обнулять одразу лише для таких продуктів з Канади, як риба та морепродукти, зерно, кондитерські вироби, соки, пиво та вино. Ввізні мита для живої птиці буде скасовано протягом 3 років, рослинних олій – 5 років, на свіжу або охолоджену свинину, м'ясо птиці, молоко та яйця – протягом 7 років.

"Зважаючи на різницю у рівні економічного розвитку наших країн, канадські партнери свідомо погодились на такі достатньо невигідні для себе умови" – коментують в українському Мінекономіки.

Дещо інакше виглядають умови лібералізації торгівлі промисловими товарами – Україна отримає скасування ввізних мит на усі групи товарів такого виду (чинні ставки становлять наразі від 2 до 25% вартості товару). Виняток стосується лише легкових автомобілів – по них передбачено перехідний період для скасування ввізних мит у 7 років.

Натомість канадські постачальники отримають безмитний доступ до ринку України одразу лише для текстилю, виробів із заліза та сталі, обладнання та запчастин до нього, електричної апаратури.

"Ми сподіваємося, що таким чином зможемо відновити експорт коліс для залізничного транспорту, - згадаймо великий контракт 2009 року на постачання коліс для вагонів метро. Також відкриємо новий ринок збуту для української індустрії високої моди. Зрештою, український fashion week у Канаді пройшов на ура", – розповідає заступник міністра економічного розвитку та торгівлі України – торговельний представник Наталія Микольська.

Окрім цього, згідно з умовами Угоди, Канада надаватиме технічну допомогу для виходу українських товарів на свій ринок.

«Як показало наше спілкування з канадцями, на жаль, навіть ті, чиї діди приїхали з України, вважають, що Україна – це лише сало, борщ і горілка, і що більше тут нічого не виробляють. Вони не знали навіть того, що хокейні ключки, якими грає збірна Канади, виробляються в Україні», - каже Микольська.

За її словами,  українські урядовці також працюють для просування українських товарів на ринок Канади.

"Наш бізнес-форум, а також fashion week у Канаді були елементом таких зусиль. Також ми запустили інформаційну кампанію"Follow Ukraine", котра суттєво відрізнятиметься від попередніх таких компаній на кшалт "Made in Ukraine", бо зрештою, цей вираз уже всім приївся, та й роликами на BBC та CNN, які дорого коштують, економічні стосунки не покращиш. Ми працюємо тепер напряму з потенційними торговельними партнерами та інвесторами, і розповідаємо не лише про торговельні можливості, але й можливість інвестицій", – розповідає заступник міністра.

ОБІЦЯНОГО ЧЕКАЮТЬ РІК

Як деталізують колеги урядовця, факт підписання Угоди про ЗВТ не означає початку її дії – для процесу повної ратифікації Угоди про ЗВТ, як з боку Канади, так і з боку України, знадобиться рік.

«Так, це не означає, що як тільки угода підписана, ЗВТ з Канадою починає працювати: канадська сторона ратифікуватиме угоду рік – це звичайні строки ратифікації Канадою подібних угод. Але ми сподіваємось, що канадці, як наші союзники, дещо прискорять процедуру ратифікації цієї угоди», – кажуть джерела в Мінекономіки.

«Ми говорили з депутатами – вони обіцяють, що ратифікація угоди пройде без проблем, і необхідна кількість голосів таки знайдеться», – роз'яснила зі свого боку Микольська.

Втім, на її думку, уже сам факт підписання Угоди про ЗВТ стане сигналом для суттєвої активізації торговельних відносин.

"Тепер наші підприємці можуть іти до канадських, або канадські – до наших, і говорити – от, угода про зону вільної торгівлі уже підписана, тепер ми можемо торгувати тим чи тим без ввізних мит, і почати укладати контракти", – вважає заступник міністра.

Як кажуть колеги Микольської, Мінекономрозвитку не очікує раптового і миттєвого зростання товарообороту України та Канади: за розрахунками фахівців, скасування ввізних мит призведе до збільшення експорту українських товарів до Канади на 3,5% – за рахунок розширення вже існуючих поставок українських експортерів. (Обсяг експорту товарів з України до Канади у 2015 році становив 86 млн дол. - ред.).

"Ця угода розрахована на довготривалий період, тому ми не очікуємо від неї значного ефекту одразу після її підписання. Натомість така угода дозволить зміцнити стосунки між двома країнами-союзниками – Україною та Канадою, що є значно важливіше", – наголошує Микольська.

На її думку, ЗВТ сприятиме залученню інвестицій в Україну з Канади.

"На українсько-канадському форумі розглядався практичний кейс: канадці з європейцями мають спільне виробництво літаків у країнах ЄС. Частина комплектуючих для такого виробництва виробляється у Канаді, частина – у країнах ЄС. Розрахунки показують, що перенести виробництво запчастин для літаків із Канади до України з подальшим експортом до ЄС вигідно навіть самим канадцям. Тому ми розраховуємо на  розвиток кооперації з канадцями у літакобудуванні. Окрім цього, така кооперація сприятиме й розвитку торговельного обороту високотехнологічною продукцією з ЄС", – розповідає торговельний представник України.

"Так, ми розуміємо, що у країні йде війна. Так, ми розуміємо, що інвестиційна привабливість України не надто висока через ряд причин. Це все розуміють і канадці, але, тим не менш, вони хочуть інвестувати в Україну. Окрім цього, це стане додатковим сигналом для інвесторів і з інших країн", – наголошує Микольська.

Іван Киричевський. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-