Частину

Частину "теплих кредитів" зупинили - закінчилися гроші

Укрінформ
Наявного залишку державних коштів, що виділяються за напрямом "придбання енергоефективних матеріалів та обладнання з 30-відсотковим розміром відшкодування", вистачило лише для виплати компенсацій за кредитами, виданими до 5 липня цього року.

Програма видачі за цим напрямком наразі припинена.

Про це оголосило Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.

"За напрямом "придбання енергоефективних матеріалів та обладнання з 30%-вим розміром відшкодування" вистачить для виплати компенсацій за кредитами, виданими до 5 липня цього року. У зв’язку з цим з 06.07.2016 р. банками тимчасово припинено видачу "теплих" кредитів лише за цим напрямом", - йдеться у повідомленні.

При цьому, як обіцяють в Держенергоефективності, усі кредити за цим напрямом, оформлені до 5 липня 2016 року, будуть відшкодовані з державного бюджету.

Наразі Держенергоефективності розробило проект рішення уряду про виділення додаткових коштів на 2016 рік на відшкодування за кредитами на енергоефективні матеріали та обладнання. Проект перебуває на розгляді в Мінфіні та Мінекономрозвитку.

Зазначається також, що інші напрямки програми утеплення працюють. Зокрема, це 20-відсоткове відшкодування для фізичних осіб на придбання "негазових" котлів (70% – для отримувачів субсидій); 40-відсоткове відшкодування для ОСББ, ЖБК на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання (70% – для отримувачів субсидій).

Як повідлялося, на програму енергоефективності у державному бюджеті на цей рік передбачено 893,8 млн грн на відшкодування за "теплими" кредитами, що втричі більше суми 2015 року.

Держенергоефективності також провело активну роботу із органами місцевої влади для залучення коштів місцевих бюджетів на програму утеплення. На поточний час прийнято 172 місцеві програми співфінансування. У результаті лише за шість місяців цього року українцями вже залучено майже 954 млн грн на утеплення. При цьому найбільше коштів - 907 млн грн - залучено саме на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання, на яке надається відшкодування у розмірі 30% від суми залучених коштів, а для субсидіантів – 70%.

У 2016 році за січень-травень Агентством вже відшкодовано за програмою 386 млн грн, з яких 368,98 млн грн компенсовано тим, хто оформив "теплі" кредити саме на енергоефективні матеріали та обладнання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-