За підтримки держави ХТЗ може випускати і військову продукцію - власник

За підтримки держави ХТЗ може випускати і військову продукцію - власник

Укрінформ
Поряд з конкурентоспроможними тракторами, ціна яких втричі нижча від зарубіжних аналогів, ХТЗ може випускати і військову продукцію, але потрібна державна підтримка.

Про це заявив новий власник заводу, відомий український бізнесмен Олександр Ярославський на брифінгу на ХТЗ, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про розширення асортименту продукції.

"Військову продукцію завод не виробляє вже близько 20 років, однак профільні фахівці та майданчики для відновлення виробництва є. Можна налагоджувати виробництво оборонної продукції, але потрібні інвестиції в 350-400 млн грн. Якщо держава забезпечить умови, то ми готові це робити", - зазначив Ярославський.

За словами фахівців заводу, серед військової продукції, яку випускав раніше ХТЗ, - легкоброньований тягач і самохідна гармата "Гвоздика".

"У четвер я зустрічався з Президентом України Петром Порошенком, виклав йому свої доводи, і він згоден підтримати підприємство", - додав Ярославський.

За його словами, якщо говорити про техніку для Міноборони, то потрібне держзамовлення, а якщо про трактори - державна програма розвитку сільгоспвиробництва.

Що стосується ринків збуту тракторів, то Ярославський у першу чергу назвав внутрішній ринок України.

"Я б не взявся за виробництво тракторів, якби не знав, куди їх збувати. Ринок номер один - внутрішній ринок в Україні. Ще один ринок збуту - Росія, перспективні - Казахстан, Куба, Іран. Я шукатиму можливість продавати трактори в Росію: потрібно годувати 3 тис. працівників заводу і 10 тис. членів їх сімей", - наголосив він.

Водночас Ярославський назвав розблокування рахунків підприємства одним з першочергових заходів для відновлення виробництва і виплати боргів із зарплати.

"Завод зараз не працює. Я готовий погасити заборгованість і виділити гроші на поповнення оборотних коштів підприємства для виробництва тракторів. Обсяг цих інвестицій - десятки мільйонів доларів. Мені не потрібні інвестори - у мене є гроші, які я сам заробив", - наголосив Ярославський.

Компанія DCH (Київ) придбала ПАТ "ХТЗ" у минулому березні. Співвласник DCH Олександр Ярославський був основним акціонером ХТЗ до 2007 року, коли завод придбала група ГАЗ російського мільярдера Олега Дерипаски.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-