У портфелі Хрещатика аудит виявив 85% «порожніх» паперів

У портфелі Хрещатика аудит виявив 85% «порожніх» паперів

Укрінформ
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у ході вибіркового аудиту виявив 85% облігацій, наявних у портфелі ПАТ "КБ "Хрещатик" на продаж, які емітовані фірмами, що мають ознаки фіктивності.

Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування.

"Аналіз портфелю цінних паперів виявив, що на початок квітня цього року у ПАТ "КБ "Хрещатик" на балансовому рахунку "Боргові цінні папери, випущені небанківськими фінансовими установами, у портфелі банку на продаж" обліковувались облігації на загальну суму понад 2,27 млрд грн. При цьому майже 85% з них виявились незабезпеченими", - йдеться в повідомленні.

У Фонді гарантування зазначають, що емітенти цих цінних паперів мали усі ознаки фіктивності - відсутність основних фондів та виробничих запасів, чисельність працівників 1-2 особи, отримані кошти від реалізації облігацій направлялися як внески в статутні фонди інших суб'єктів господарювання. За попередньою інформацією, у 91,8% випадків, компанії, що випускали облігації, виявилися пов'язаними з банком.

У Фонді гарантування зазначають, що один із показових прикладів - у власності ПАТ "КБ "Хрещатик" перебувають облігації трьох пов'язаних між собою приватних компаній, балансовою вартістю понад 370 млн грн. При цьому усі три емітенти хоч і мають різні назви, але зареєстровані за однією адресою у Києві. Обставини даних справ встановлюються. Зазвичай подібні схеми із цінними паперами створюються з метою контролю грошових потоків або навіть прикриття операцій з виведення коштів банків. 

За результатами перевірки фондом будуть подані заяви про вчинення правопорушень керівним складом та службовими особами ПАТ "КБ "Хрещатик".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-