Голова Центробанку Швеції дав поради Гонтаревій

Голова Центробанку Швеції дав поради Гонтаревій

Укрінформ
Першопричини та слабкі місця під час криз у Швеції та Україні можуть відрізнятися, проте загальні принципи їх вирішення стосуються обох країн.

Про це заявив голова Ріксбанку (Швеція) Стефан Інгвес, який виступив із лекцією перед представниками Нацбанку, Адміністрації Президента, Мінфіну, Фонду гарантування вкладів та інших представників фінансового сектору України, повідомляє прес-служба НБУ.

"У 1990-і рр. криза була спричинена проблемами платоспроможності шведських банків, у 2008 р. – міжнародною кризою ліквідності. Незважаючи на те, що походження криз відрізняється, вихід із них завжди має єдину основу. Ключ для успішного антикризового менеджменту – відновлення довіри до банківської системи", - наголосив він.

Інгвес озвучив уроки, які може винести Україна з досвіду Швеції у стабілізації фінансового сектору: слабкий банківський нагляд у довгостроковій перспективі спричиняє проблеми, вирішення яких потім дорого коштуватиме системі; в антикризовому менеджменті ключовим є швидке реагування, адже ситуація навряд чи покращиться сама по собі; фінансова стабільність часто залежить від доступу до ліквідності в іноземній валюті; необхідно обмежувати зобов’язання локальних банків в іноземній валюті; політична стабільність та виважена фіскальна політика – обов’язкові складові реформи фінансового сектору.

Із ціллю зменшення дефіциту ліквідності в шведській банківській системі, Ріксбанк запровадив низку нових механізмів з підвищення ліквідності як у локальній, так і в іноземній валюті. Шведський національний офіс зі страхування вкладів також збільшив кількість аукціонів з продажу казначейських облігацій. Проте декілька невеликих фінансових інституцій, ліквідність яких підтримали, пізніше довелося націоналізувати або реструктуризувати.

Голова НБУ Валерія Гонтарева зазначила, що технічна та консультаційна допомога шведських колег є неоціненною для України.

Фото: bank.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-