МВФ вітає зростання тарифів на газ до ринкового рівня - Томсен

МВФ вітає зростання тарифів на газ до ринкового рівня - Томсен

Ексклюзив
Укрінформ
Міжнародний валютний фонд вітає рішення уряду України про підвищення цін на газ до ринкового рівня.

«Будемо сподіватися, що такий крок, врешті решт, назавжди вирішить проблему великої заборгованості «Нафтогазу», яка в останні роки вимивала бюджетні кошти, що, у свою чергу, могли бути використані на фінансування пріоритетних проектів в інфраструктурному та освітньому секторах чи в охороні здоров’я», - наголосив в інтерв’ю Укрінформу директор Європейського департаменту МВФ Пол Томсен. Розмова з паном Томсеном невдовзі буде опублікована на сайті агентства.

Владою України «було започатковано систему цільових субсидій домогосподарствам для захисту малозабезпечених родин від зростання тарифів». Як зазначив директор Європейського Департаменту МВФ, «замість того, щоб надавати непропорційні субсидії великим споживачам газу шляхом утримання низьких цін на комунальні послуги і сприяти корупційним схемам з перекачування газу іншим споживачам, теперішня система допомоги безпосередньо спрямована на допомогу найнужденнішим».

У майбутньому, за його словами, «важливо розробити такий механізм, який дозволить тарифам залишатися на паритетному рівні зі світовими цінами на газ, а субсидіям на оплату житлово-комунальних послуг бути призначеними лише тим, хто дійсно малозабезпечений і чиї доходи ретельно перевірені. Разом з іншими реформами у газовому секторі це дозволить Україні зробити інвестиції у зниження споживання енергоносіїв, проводити геологорозвідку покладів газу і забезпечити довготермінову енергонезалежність держави».

Томсон охарактеризував енергетичну галузь України як ключовий напрям, де зосереджуватимуться основні реформи.

Повне інтерв’ю з Томсеном незабаром читайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-