Ремонт у квартирі: Вибираємо кондиціонер та котел для опалення

Ремонт у квартирі: Вибираємо кондиціонер та котел для опалення

Укрінформ
Зваживши всі плюси й мінуси, вам залишиться врахувати лише власні можливості, смаки та вподобання

Наближатися літо, і багато українців починають серйозно замислюватися про необхідність ремонту у своїх оселях. У зв'язку з цим у людей починають виникати питання щодо вибору кондиціонерів, а також опалювальних котлів.

У першій частині Укрінформ підготував серію відповідей на найчастіші запитання щодо вибору кондиціонерів. У другій частині читач знайде детальну інформацію, присвячену вибору котлів індивідуального опалення.

КОНДИЦІОНЕРИ

1. Яких типів бувають охолоджуючі пристрої?

Глобально їх лише два: моноблочні й спліт-системи. Якщо за моноблочні говорить сама назва - вони складаються з одного елемента, то спліт-системи складаються вже із зовнішнього й внутрішнього блоків.

Серед всіх кондиціонерів агентом холоду найчастіше виступає всім нам відомий фреон. Саме ця речовина, за рахунок переходу між агрегатними станами, забезпечує наші будинки приємною прохолодою влітку (іноді навіть теплом восени).

2. Можна більш детально про спліт-системи?

Отже, спліт-системи можуть бути такими:

1. Настінні. Це ті кондиціонери, до яких ми звикли, і мило називаємо їх «домашніми». Маючи потужність від 2 до 10 кВт, вони здатні охолодити приміщення у 12-100 квадратних метрів. Кондиціонер складається з двох блоків - внутрішнього, які зазвичай розміщується на стіні, і зовнішнього, який виводиться за вікно.

2. Канальні. Ці кондиціонери підійдуть любителям мінімалізму, які роблять підвісні стелі у себе в оселі. Внутрішній блок такого кондиціонера знаходиться за підвісною стелею, а потужності у 12-25 кВт з головою вистачає навіть для 4-х кімнатної квартири. Такий кондиціонер також бере на себе функції вентиляції - що дуже зручно для наших будинків, де провітрювання часто можна здійснити лише завдяки відкритим вікнам. З мінусів таких систем - складність вибору температури у кожній кімнаті. Для цього необхідно встановлювати додаткові термостати і заслінки, що ускладнює процес монтажу, обслуговування та ремонту систем. Також для холодного періоду року буде потрібно установка додаткового обладнання, щоб кондиціонер міг постачати свіже повітря у приміщення.

3. Касетні. Такі кондиціонери також розміщуються за підвісними стелями, маючи форму (як і габарити) стандартної стельової плитки. Касетні охолоджувачі непогано розподіляють повітря у межах приміщень, і одна система часто може замінити кілька стандартних настінних спліт-кондиціонерів. Ще вони непомітні, адже все, що видно оку - це невелика декоративна решітка.

4. Підлогово-стельові. Такі кондиціонери мають невелику глибину, встановлюються під стелею, або майже в рівень з підлогою. З плюсів - гарний розподіл повітря, навіть у приміщеннях складної форми. Холодний повітряний потік не йде прямо на людей.

5. Колонні. Підходять для великих приміщень, в яких немає необхідності дотримуватися дизайнерських забаганок. Зовні нагадують холодильники. Для роботи вимагають великої площі навколо, тому що перебувати безпосередньо поруч із таким кондиціонером - проблематично (хіба що у теплій куртці і недовго).

6. Мульти-спліт системи. Підходять для тих випадків, коли немає можливості вивести на фасад пару зовнішніх блоків. У результаті, кілька внутрішніх блоків, від 2 до 5, працюють через один зовнішній. Мінуси очевидні - у випадку поломки зовнішнього блоку, спека настане у всьому житлі.

3. Що там з моноблоковими кондиціонерами?

Ми плавно перейшли вже до другого типу кондиціонерів - моноблочних. Серед них виділяють:

1. Віконні. Кондиціонери ставляться у вікні або у вузькій зовнішній стіні, обов'язково виходячи на вулицю. Такі охолоджувачі недорогі як при купівлі, так і при монтажі. Але є й кілька мінусів - значний шум під час роботи, а також порушення енергоефективності приміщення (взимку через корпус кондиціонера в кімнату проходитиме холод).

2. Мобільні. Найбільш прості в установці і експлуатації, мобільні кондиціонери створюють чималий шум під час роботи. Також вони дорого коштують, і справляються зі своїми функціями, відверто кажучи, не краще від своїх стаціонарних побратимів. Що ж, можливість возити кондиціонер з кімнати в кімнату теж має свою ціну.

4. Якої потужності варто вибирати кондиціонер?

Звичайно, немає загальної формули для всіх типів приміщень. Все залежить від площі, частоти попадання прямих сонячних променів, кількості електроніки в кімнаті, а також ряду інших факторів.

Але можна вивести тенденцію, що оптимальна потужність кондиціонера розраховується за формулою:

Потужність (в кіловатах) = Площа кімнати (в квадратних метрах) / 10.

Таким чином, для кімнати в 20 квадратів вистачить кондиціонера потужністю 2 кВт, для 35 квадратів - 3,5 кВт тощо.

Дана формула є приблизною, і фінальне рішення варто приймати, проконсультувавшись з фахівцем щодо всіх специфічних параметрів вашої кімнати.

5. Що у нас із цінами?

Як і скрізь, на ринку кондиціонерів можна виділити кілька сегментів.

Високий сегмент - Daikin, Mitsubish, Fujitsu General, Toshiba. Кондиціонери цих фірм зазвичай тихі, мають дуже низький відсоток поломок, працюють у великому температурному діапазоні, а також мають розвинений «самозахист» у разі їхньої неправильної експлуатації. Ціна пристроїв - від 800 доларів США за кондиціонер потужністю 2 кВт.

Середній сегмент - Panasonic, Sharp, Hyundai, Hitachi. У порівнянні з першою групою, вони більш гучні, не мають такої розширеної системи захисту від поломок, а також не здатні працювати в аналогічно широкому температурному діапазоні. Їхня ціна - від 500 до 800 доларів за спліт-систему на 2 кВт.

Бюджетний сегмент - Ballu, LG, Midea, Samsung. Ці кондиціонери сильніше схильні до поломок, досить шумні в роботі, можуть зламатися при неправильних налаштуваннях з боку користувача, а також мають обмежений температурний режим роботи. Але це все можна виправдати їхньою ціною - від 300 доларів за модель потужністю у 2 кВт.

КОТЛИ

Необхідність встановлення індивідуального опалення може впасти як сніг на голову. Так, у невеликих містах проходили хвилі відключення котелень, коли жителів просто ставили перед фактом: наступної зими тепла не буде.

1. Які котли сьогодні представлені на українському ринку?

На ринку є безліч варіантів - електричні, газові, дизельні, твердопаливні, комбіновані. Також котел може бути одноконтурним (опалення), або двоконтурним (опалення +гаряча вода).

2. Якої потужності потрібно вибирати котел?

Про потужності котла складно судити, в кожному конкретному випадку спеціаліст має дати свій висновок.

Однак є і загальна формула - 1 кВт потужності на 10 квадратних метрів площі, при стелях 2,5 метра. Це з урахуванням того, що ви вже прочитали нашу статтю про економію енергоресурсів будинку, і успішно впровадили запропоновані методи утеплення житла.

3. Чи варто встановлювати електричний котел?

Існує думка, що оптимальний котел електричний.

Він відносно безпечний, адже не має пальника.

Такий котел невеликий, його просто використовувати.

Він не створює додаткового шуму, не коптить (за нього це робить електростанція).

Однак не все так добре:

Площа житла, де зможе ефективно працювати електричний котел, не повинна перевищувати 100 квадратів.

Для такого домашнього нагрівача потрібна окрема проводка. Але навіть так він здатний знеструмити не тільки вашу квартиру, а й цілий будинок у разі непередбачених ситуацій.

Якщо згадати віялові відключення минулих років, а також тарифи на електрику, які діють сьогодні, то питання стає ще більш суперечливим.

Найчастіше фахівці радять використовувати електричний котел швидше як доповнення до інших джерел тепла. Ціна такого виробу - від 5 тисяч гривень за малопотужний вітчизняний варіант до 13-15 тисяч за котел від європейського виробника.

4. А якщо встановити газовий котел?

Газові котли бувають підлогові і настінні. Другий варіант підходить для квартир і будинків площею до 200 квадратних метрів. Такі котли зазвичай компактні, що дозволяє заощадити місце для їньої установки. Підлогові котли різної потужності найчастіше використовуються в приватних будинках, тому що здатні прогрівати площу від 250 квадратних метрів.

Плюси газового котла:

Він відносно дешевий в експлуатації.

Вимагає лише щорічної перевірки, за яку майстер візьме від 300 до 500 гривень.

З іншого боку:

Не утеплена, чеська трикімнатна квартира за один зимовий місяць здатна спожити 250 кубів газу. А це, на секундочку, майже 2 тисячі гривень.

Необхідність тривалих погоджувальних процедур. У деяких великих містах газові котли встановлювати просто не можна. Те ж саме стосується висоток.

Якість нашого газу також рідко підходить для котлів від іноземних виробників. В результаті, на виході можна отримати меншу потужність, ніж заявлена виробником. Також сюди додаємо посилений знос деталей котла.

Вартість газового котла від українського виробника стартує від 5 тисяч, європейські бренди починаються від 12 тисяч. Його установка та підключення для трикімнатної квартири - від 1000 гривень. Якщо необхідне зварювання, розводка під труби опалення, або складання нової схеми опалення квартири, то такі послуги обійдуться вже від 2 тисяч гривень. Максимум назвати дуже складно, «стеля» вже залежить від конкретного обсягу необхідних робіт.

Якщо ви захотіли побалувати себе ще й гарячою водою, то доведеться купувати двоконтурний котел. Вартість такого котла української фірми - від 6 тисяч гривень, західної - 14 тисяч.

5. Я чув, що ще є твердопаливні котли. Наскільки вони гарні?

Такі котли можна використовувати там, де електромережа занадто слабка для установки електричного котла, а газ ще не проведено.

Непогана перевага твердопаливного котла - незалежність від поставок газу і електрики. Також ви перестанете зі здриганням слухати новини про чергові підвищення тарифів.

Звичайно, є свої мінуси - необхідність вручну підкидати сировину для горіння і постійно стежити за процесом. Можна встановити автоматичну лінію подачі дров, але це вимагає додаткової роботи й коштів.

Вартість твердопаливних котлів в Україні починається від 4 тисяч, і доходить до 80 тисяч гривень. Різниця буде в якості, потужності, системах подачі палива.

Все-таки важливо враховувати, що встановлення твердопаливного котла - хороший варіант для власників заміських будинків, ніж міських квартир навіть у невеликих населених пунктах.

6. А можуть бути ще якісь типи котлів?

Дизельні автомобілі вже давно підкорили серця економних європейців, починаючи проникати на український ринок. Однак не всі знають, що дизельними можуть бути також котли індивідуального опалення.

Цей варіант підходить тільки для заміських будинків. У комплекті з котлом зазвичай йде також цистерна для солярки, ємністю від 4 до 5 тонн. Для витяжки необхідно обладнати окрему кімнату, а чистка котла від кіптяви - важке завдання. Проте за дозволами можете не бігати.

Для обігріву середнього будинку такого котла знадобиться близько 2-2,5 тонни солярки на один сезон. Якщо порахувати за ринковими цінами, що виходить від 30 тисяч гривень.

Сам котел коштуватиме від 10 до 60 тисяч гривень.

Також можливо встановити собі комбінований котел. Він обійдеться в кругленьку суму, його обслуговування також не здасться вам подарунком. Але в результаті ви отримаєте персональну енергетичну незалежність в рамках одного домогосподарства. Комбінації можуть бути дуже різні, наприклад твердопаливний + електро, або газовий + твердопаливний котел. Ціна - від 8 до 60 тисяч гривень.

Кожен із запропонованих вище варіантів кондиціонерів та котлів мають як свої плюси, так і мінуси. Господар оселі має прийняти найбільш оптимальне рішення, виходячи з власних можливостей, смаків, переваг та рекомендацій фахівців.

Максим Мордовцев, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-