Гаазький суд призначив засідання за позовом Укрнафти до РФ

Гаазький суд призначив засідання за позовом Укрнафти до РФ

Укрінформ
Третейський суд Гааги розпочав арбітражні розгляди за двома позовами до Росії з боку ПАТ "Укрнафта" та ТОВ "Стабіл".

Як повідомляється в прес-релізі суду, арбітражні розгляди були розпочаті 3 червня 2015 року на підставі угоди між урядом РФ і Кабінетом Міністрів України щодо заохочення та взаємного захисту інвестицій від 27 листопада 1998 року.

"Розпочаті два арбітражних розгляди "Юнсітрал" на підставі Російсько-Українського двостороннього інвестиційного договору; склади арбітражу, що складаються з одних і тих же арбітрів, сформовані в обох розглядах; Російська Федерація заявляє про невизнання юрисдикції складу арбітражу і не надає заперечення щодо позову; слухання призначено на 11 липня 2016 року", - йдеться в прес-релізі суду.

У відповідних повідомленнях про арбітраж "Укрнафта" і "Стабіл" (разом із десятьма іншими компаніями) заявили про те, що Російська Федерація порушила свої зобов'язання, що випливають з угоди, "шляхом прийняття з початку квітня 2014 року заходів, які заважали їх інвестиціям в автозаправні станції, розташовані в Криму, і в кінцевому рахунку призвели до експропріації цих інвестицій".

У листах від 12 серпня 2015 року і 15 вересня 2015 року Російська Федерація заявила, що не визнає юрисдикцію міжнародного арбітражу при Постійній палаті Третейського Суду з розгляду спору.

Тим не менш, два склади арбітражу, куди входять одні й ті ж арбітри, були затверджені 7 жовтня 2015 року.

"Членами складу арбітражу є професор Габріель Кауфман-Колер (голова складу арбітражу), р-н Деніел М. Прайс (призначений Укрнафтою і Стабілом) і професор Бридж іт Стерн (призначена компетентним органом, паном Майклом Хвонг, замість Російської Федерації)", - наголошується в прес-релізі.

3 грудня 2015 року за допомогою телеконференції склад арбітражу провів перше слухання по обох справах. В ході цього слухання були розглянуті процесуальні питання. Позивачі в обох справах і Російська Федерація були запрошені до участі, проте РФ в підсумку не була представлена на слуханні.

Після слухання, 16 і 17 грудня 2015 року, склад арбітражу видав два процесуальних накази в обох справах, визначивши Женеву (Швейцарія) в якості місця арбітражу, призначивши Постійний Третейський Суд в якості реєстратора і встановлюючи процесуальний розклад. Склад арбітражу також зазначив, що у світлі спільності фактів і застосовного права в обох справах, а також однакового складу арбітражу в обох справах склад арбітражу постарається організувати розгляд таким чином, щоб уникнути дублювання.

Як наслідок, кореспонденція і слухання будуть в основному спільними в обох справах, в той час як письмові документи будуть представлятися сторонами окремо в кожному справі.

15 січня 2016 року "Укрнафта" і "Стабіл" подали позовні заяви. Російська Федерація не представила заперечення за позовом до 15 квітня 2016 року (термін, встановлений у процесуальному розкладі).

22 квітня 2016 року склад арбітражу постановив продовжити обидва розгляду, незважаючи на неподання Російською Федерацією заперечень щодо позову.

22 квітня 2016 року склад арбітражу поставив питання сторонам щодо юрисдикції. Відповіді на питання складу арбітражу повинні бути подані в строк до 3 червня 2016 року.

Слухання з питань юрисдикції призначено на 11 липня 2016 року.

Нагадаємо, раніше підконтрольні українському бізнесменові Ігорю Коломойському компанії подали шість позовів щодо Росії у зв'язку з втратою майна, що належало їм до анексії Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-