Росатом погрожує українським АЕС проблемами

Росатом погрожує українським АЕС проблемами

Укрінформ
Арешт рахунків "Енергоатома" може порушити графік виготовлення палива і відтермінувати повернення відпрацьованого ядерного палива з українських атомних станцій. Проблеми можуть виникнути вже в травні.

Про це Укрінформу повідомили в російському державному холдингу "Росатом".

"Арешт рахунків НАЕК "Енергоатом" може вплинути на графік виготовлення ядерного палива на середньострокову перспективу, тому що в разі несвоєчасних авансових платежів терміни виробництва палива можуть бути зміщені", - наголошується у повідомленні.

Водночас підкреслюється, що набагато більші проблеми можуть виникнути з поверненням опроміненого палива українських АЕС для переробки.

"Набагато більш істотний вплив арешт рахунків може надати на процес повернення опроміненого палива українських АЕС для переробки, який також передбачає попередню оплату. Якщо НАЕК "Енергоатом" не вдасться відновити свою здатність оплачувати ці послуги, то транспортування опроміненого палива, заплановане на травень 2016 року, може не відбутися і буде відкладене до тих пір, поки компанія не перерахує встановлену за договором плату", - зазначають в "Росатомі".

Підкреслюється, що відповідно до договору між паливною компанією Росатома "ТВЕЛ" і українською "НАЕК "Енергоатом" не тільки постачання, а й виробництво свіжого ядерного палива для АЕС України здійснюється за передоплатою.

Авансові платежі надходять компанії "ТВЕЛ" за 150 днів до дати поставки. За цей термін здійснюється виготовлення необхідних партій палива.

Як повідомлялося, у березні 2016 року виконавча служба Мін'юсту України заарештувала рахунки і майно "Енергоатому" на загальну суму 200 млрд грн, фактично заблокувавши фінансово-господарську діяльність найбільшої в Україні енергогенеруючої компанії. Внаслідок арешту валютних рахунків "Енергоатому" призупинені всі платежі за ядерне паливо, ядерні матеріали та вивезення відпрацьованого ядерного палива.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-