ЄС стоїть на порозі золотої газової ери - експерт

ЄС стоїть на порозі золотої газової ери - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Газові плани Росії зазнали повного краху, Європейський Союз стоїть на порозі золотої газової ери.

Таку думку висловив у ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу експерт з питань енергетики Михайло Гончар, коментуючи відправку до Португалії першого танкера США зі скрапленим газом.

«Я би не перебільшував значення першої танкерної поставки в Португалію американського газу, - сказав Гончар, - але применшувати я би теж не став. Ця подія знаменує собою переведення з віртуальної площини в практичну площину тематики постачання скрапленого газу з Північної Америки в Європу». 

На думку експерта, поява в Європі американського скрапленого природного газу, навіть якщо це будуть відносно невеликі обсяги, здатна справити додатковий знижуючий ефект на газові ціни. А це буде на руку європейським споживачам, європейській економіці. Росія ж у газових планах зазнала повного краху. Достатньо пригадати плани Газпрому кінця минулого десятиліття, що великі обсяги російського скрапленого газу почнуть надходити на територію Північної Америки, передусім - у Сполучені Штати. Називалася цифра, що в 2015 році експорт російського скрапленого газу на територію Північної Америки, в США і Канаду може сягнути 60 млрд кубів, а в країни азіатсько-тихоокеанського регіону - близько 30 млрд кубів у Китай через так звану «Силу Сибіру». Але нічого цього не відбулося. 2015 рік минув, постачання скрапленого газу з Росії в Сполучені Штати дорівнює нулю. Натомість реалізувались плани Сполучених Штатів з розробки, розширення видобутку нетрадиційного газу, в подальшому його скраплення через будівництво відповідної інфраструктури й експорту в Європу. 

Гончар також стверджує, що не треба розраховувати, що мільйони тонн американського скрапленого природного газу одразу підуть на європейський ринок, але близько 2020 року спрацює ефект доміно на світовому ринку СПГ, який серйозно збільшить пропозицію скрапленого газу для європейського ринку. «І тоді, - на думку експерта, - для Європи,  як колись прогнозувало міжнародне енергетичне агентство, настане золота газова ера - велика пропозиція трубопровідного газу з постачаннями з Норвегії, Росії, Північної Африки і велика пропозиція скрапленого газу, який надходитиме з боку країн Близького Сходу, передусім із Катару, а також із боку Північної Америки - США і Канади».

Повний текст інтерв'ю читайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-