Україна

Україна "не встигла" у Європейський дослідницький простір - ЗМІ

Укрінформ
Україна не стала подавати в Єврокомісію свою "дорожню карту" для участі в Європейському дослідницькому просторі (ЄДП). 

Як пишуть у своїй статті для DT.UA Андрій Шевченко і Віталій Шадура, останній термін подачі заявок від країн-членів та асоційованих країн минув 22 квітня. 

"Потяг "ЄДП" рушив без нас. Може, через рік чи й пізніше, коли котрийсь уряд зрозуміє, який шанс він втратив, - подадуть спеціальний для України, додатковий потяг", - зазначають автори.

Як пояснюється в статті, країни ЄС та асоційовані країни є учасниками будівництва Європейського дослідницького простору та використання його для інновацій в рамках Загальної стратегії Європи до 2020 - Інноваційний союз.

Автори нагадують, що наукова громадськість неодноразово висловлювала стурбованість тим, що Україна, отримавши де-юре статус асоційованої країни, не бере повноцінної участі в міжнародному науковому співробітництві на політичному, юридичному та організаційному рівнях. А саме: не була присутня на конференції ЄС щодо нового старту Європи у сфері інновацій, де визначалися шляхи використання ЄДП для інноваційного розвитку країн-членів ЄС та асоційованих країн; не приєдналася до Лундської декларації 2015 р., яка визначила пріоритети і дії, котрі мають увійти до національних програм реформ країн ЄС та асоційованих країн, щодо способів зосередження зусиль учасників ЄДП на вирішенні соціальних викликів; не бере участі у формуванні Дорожньої карти Європейських дослідницьких інфраструктур, яка була презентована в ЄС у березні 2016 р.; не бере участі в політичних та організаційних заходах з формування "хмари відкритої науки" та спільних європейських е-інфраструктур для досліджень і освіти, що відбувалися впродовж усього 2015 р. і в березні 2016-го; не бере участі в розробці спільної Дорожньої карти ЄДП на 2015-2020 рр., пропозиції до якої країни-члени та асоційовані країни мали подати на засідання відповідного комітету ЄДП (ERAC) до 22 квітня 2016 р. 

Як відзначають автори матеріалу, відмова подавати дорожню карту фактично означає відмову від виконання ст.375 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і ст.66 ч.4 закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" в нинішньому році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-