Пенсійний фонд накопичив 50 мільярдів боргів

Пенсійний фонд накопичив 50 мільярдів боргів

Укрінформ
Пенсійний фонд України заборгував єдиному казначейському рахунку 50 млрд грн.

Про це сказала у Тернополі голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз під час розширеного засідання колегії відомства, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нині заборгованість Пенсійного фонду України перед єдиним казначейським рахунком  сягає біля 50 млрд грн. Пенсійний фонд України є дотаційним. Власного ресурсу для виплати пенсій фонду не вистачає. Кошти для виплати щомісячної пенсії сягають в державі біля 21 млрд грн. Так ось, єдиного соціального внеску вистачає на 50-60 відсотків. Решту дотує держава, тому що саме держава взяла на себе повноваження щодо виплат пенсій», - сказала Слюз.

За її словами, одним із джерел поповнення ресурсів Пенсійного фонду є бюджетна програма, яка передбачена Законом «Про державний бюджет».

«Йдеться про покриття дефіциту Пенсійного фонду України, але все одно є «дірка». І тут на допомогу приходить єдиний казначейський рахунок. Тобто, коли у Пенсійному фонді виникають тимчасові касові розриви, коли виникає ризик несвоєчасної виплати пенсій, а ми цього допустити не можемо, тоді ми надаємо позички. Цього року ми таких позичок не надавали. А от в попередні роки вони були», - зазначила керівник відомства.

Говорячи про ситуацію із наповненням єдиного казначейського рахунку, Слюз сказала, що нині тут акумульовано 12,3 млрд грн. Минулого року сума на єдиному казначейському рахунку була іншою, були періоди, що обліковувалося по 47-49 млрд грн. Але на таку ситуацію впливає багато чинників, і основний з них - події на сході України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-