Кабмін схвалив реформу ДФС

Кабмін схвалив реформу ДФС

Укрінформ
За пропозицією Міністерства фінансів уряд схвалив законопроекти, що забезпечать реалізацію рекомендацій Міжнародного валютного фонду в питаннях реформування фіскальної служби.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Мінфін активно працює над запровадженням інституційних змін Державної фіскальної служби, які дозволять значно підвищити якість надання державних послуг громадянам та бізнесу, ліквідувати можливість для суб’єктивізму та корупції у роботі податкових і митних органів.

"З цією метою з червня 2015 року Міністерство фінансів здійснює системну реформу ДФС, яку було узгоджено з МВФ та ухвалено урядом, та яка фактично є дорожньою картою у стратегії реформування ДФС на 2 роки.

Зокрема, передбачається утворення єдиного територіального органу ДФС на рівні регіону, якому будуть підпорядковані митниці та податкові інспекції. Відповідне рішення дозволить оптимізувати територіальні органи ДФС та скоротити чисельність працівників (проект закону України №2177а "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо оптимізації територіальних органів державної фіскальної служби"), - йдеться у повідомленні.

Ще один ухвалений законопроект передбачає спрощення процедури адміністративного оскарження грошових зобов’язань платниками податків за рахунок встановлення однорівневої системи. Згідно з проектом, єдиним рівнем оскарження буде центральних апарат ДФС України, що спростить та прискорить розгляд скарг платників податків (проект закону України №2178а "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо мінімізації впливу на адміністрування надходжень бюджету").

Окрім того, було прийнято рішення про збільшення кількості заступників керівників окремих державних органів за функціональним принципом. Відповідно, згідно з рекомендаціями МВФ та з метою забезпечення інституційних змін діяльності ДФС, було визначено п’ять функціональних напрямів діяльності ДФС, які мають бути закріплені за відповідною кількістю заступників голови ДФС (проект закону України №2176а "Про внесення зміни до статті 19 закону України "Про центральні органи виконавчої влади" щодо заступників керівника центрального органу виконавчої влади").

Таким чином, відповідні законопроекти допоможуть перетворити ДФС з контролюючого органу на сервісну службу, а також забезпечать виконання зобов’язань у рамках співробітництва з МВФ.

Ухвалені на засіданні Кабміну законопроекти були відкликані з Верховної Ради у зв'язку зі зміною складу уряду і наразі, після перепогодження урядом, будуть подані на розгляд народних депутатів знову.

Міністерство фінансів сподівається на позитивний розгляд законопроектів у парламенті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-