Україні може загрожувати дефіцит цукру - експерти

Україні може загрожувати дефіцит цукру - експерти

Укрінформ
Щоб уникнути дефіциту на вітчизняному ринку цукру в 2016/2017 маркетинговому році, необхідно збільшити посівні площі під цукрові буряки щонайменше до 300 тисяч га.

Перехідних запасів минулорічного цукру в країні практично не залишилося, йдеться у коментарі Інституту аграрної економіки.  

За словами старшого наукового співробітника відділу ціноутворення, кон'юнктури та інфраструктури ринку наукового центру Людмили Пархоменко, у 2015 році площа під цукровими буряками була на рівні всього 237,5 тисячі га, урожайність коренеплодів - 42,8 т/га, цукристість - 17,63%, валовий збір - 9,9 мільйона тонн, виробництво цукру - 1,429 мільйона тонн.

"Тоді збалансувати попит і пропозицію цукру вдалося завдяки значним перехідним запасам цукру минулих років. Нині ж перехідних запасів цукру практично не залишилося", - зазначила експерт.

"Якщо не збільшити посівні площі під цукровими буряками у 2016 році, Україна може зіткнутися з дефіцитом цукру на внутрішньому ринку, що призведе до зростання цін на продукт", - підсумувала Пархоменко.

Як повідомлялося, наприкінці березня цього року екс-міністр агарної політики та продовольства України Олексій Павленко заявляв, що за попередніми даними регіонів, вся посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств під урожай 2016 року очікується на рівні 26,5 мільйона га, що відповідає рівню 2015 року.

При цьому Національна асоціація цукровиробників "Укрцукор" прогнозує, що під урожай 2016 року посіви цукрового буряку зменшаться. Зокрема, у 2016 році буде посіяно близько 300 тисяч га площ. Торік було посіяно 320 тисяч га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-