Правоохоронці та податкова мають терміново перевірити керівництво банку «Хрещатик» - експерт

Правоохоронці та податкова мають терміново перевірити керівництво банку «Хрещатик» - експерт

Укрінформ
Правоохоронці та податкова повинні терміново перевірити діяльність керівництва банку «Хрещатик» і притягнути винних до відповідальності, вважає виконавчий директор АП «POLITCONSULTANT.org» Микола Волгов.

Як повідомляє ІА «Єдність», експерт зазначив, що міській владі належить лише 25% банку і перелік питань, на які місто могло впливати, дуже обмежений. Волгов підкреслив, що необхідно перевірити діяльність керівництва банку «Хрещатик» і притягнути винних до відповідальності.

«61% банку належить приватним особам, які власне і займалися управлінням, від них ніяких коментарів не надходило. Мало того, на відміну від Київради, вони відмовилися докапіталізувати банк. Чому вони, як власники контрольного пакету акцій, що повністю впливають на управління банком, не зробили завчасних дій і не подали вчасно гарантійні листи про докапіталізацію? Правоохоронці та податкова повинні терміново втрутитися», - зазначив експерт.

Волгов вважає, що «в цій ситуації найголовніше - захистити киян. Втім, в цьому напрямку адміністрація міста веде себе адекватно і вже практично вирішила одне з найбільш гострих питань – лише за день переуклала договір з «Ощадбанком» щодо перевипуску Картки киянина», платіжна функція якої заблокувалася. Величезним плюсом для міста також є те, що влада не допустила заборгованості перед цим банком».

Волгов заявив, що зараз головне завдання столичної влади - своєчасне інформування киян про всі зміни, що стосуються вкладів, які Фонд гарантування вкладів фізичних осіб планує виплатити 99% вкладників протягом наступних 20 днів.

«Імовірно, саме протягом цього періоду, поки люди не отримають свої гроші, збережеться напруга в суспільстві. Нехай НБУ проводить свою роботу, а поліція, прокуратура і податкова - свою. Місто ж має максимально тримати громадян у курсі всього, що відбувається. Вже зараз діалог між КМДА та киянами є, процес має непогане громадське освітлення. Тому є всі підстави припускати, що це буде одне з найменш болючих для людей банкрутств банку», - зазначив Волгов.

Нагадаємо, кінцевими власниками банку є Андрій Іванов (37,44%), територіальна громада міста Києва в особі КМДА (25%), Микола Солдатенко (24,24%) і ряд міноритарних власників.

5 квітня 2016 року правління Національного банку України прийняло постанову про віднесення банку "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію в ПАТ "КБ "Хрещатик" та делегував повноваження тимчасового адміністратора Ігорю Костенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-