Український бізнес у Польщі: НБУ може відкликати частину ліцензій

Український бізнес у Польщі: НБУ може відкликати частину ліцензій

Укрінформ
Із 2016 року Національний банк України відмовляється визнавати реєстрацію бізнесу в Польщі, якщо українські підприємці проходили реєстрацію своєї компанії онлайн - за допомогою телеінформаційної системи.

Про це в понеділок на засіданні "круглого столу" в Укрінформі заявив керуючий партнер Міжнародного правового центру EUCON Ярослав Романчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Протягом 2014-2015 років для зменшення часу і витрат резиденти України використовували таку форму реєстрації компанії, як телеінформаційна система, і всі клієнти отримували ліцензії, без жодних проблем. У 2016 році ситуація змінилася через лист НБУ. Нацбанк розіслав листи про те, що розглядається питання щодо виведення документів, які реєструвалися онлайн, і відкликання таких ліцензій", - сказав Романчук.

За його словами, "це тягнеться протягом трьох місяців і почало відбуватися із призначенням нового в.о. директора департаменту, який відповідає за цей напрямок".

"Позиція досить жорстка і невідворотна про те, що ми не можемо користуватися телеінформаційною системою, і взагалі, є питання щодо достовірності інформації", - підкреслив Романчук.

Він відзначив, що наприкінці 2015 року Нацбанк електронним листом повідомив, що не може визнавати такий договір офіційним документом.

"На думку Нацбанку, оскільки договір укладено за допомогою телеінформаційної системи, цей документ не може набути статусу документа: на ньому немає жодного ідентифікатора, звірки, підпису. А отже, заявникам необхідно піти шляхом переукладання договору шляхом нотаріального акту", - переказав зміст листа Романчук.

Він також розповів, що деякі представники бізнесу вже подали позови до суду, щоб спонукати банк видати ліцензії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-