Рада взялася за розширення ринку фінпослуг

Рада взялася за розширення ринку фінпослуг

Укрінформ
Народні депутати підтримали в першому читанні  проект закону №3498 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регульованих ринків та деривативів", який забезпечує надання учасникам ринку капіталу ширшого спектру фінансових послуг.

За відповідне рішення в четвер проголосували 237 нардепів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, документ передбачає створення правового поля та врегулювання відносин, пов'язаних як з біржовими, так і з позабіржовими деривативами, зокрема шляхом визначення поняття "деривативи", їх класифікації та основних механізмів укладення деривативів на регульованих ринках та поза ними.

Проектом закону також пропонується врегулювати питання розбудови інфраструктури, необхідної для повноцінного функціонування ринку деривативів, зокрема шляхом імплементації положень регламенту EMIR в частині створення торгового репозиторію та центрального контрагента, які мають функціонувати відповідно до європейських стандартів.

Документом у відповідності до директив MiFID І/II передбачається запровадити інститут кваліфікованих інвесторів, а також передбачити адаптацію норм, які регулюють професійну діяльність торговця цінними паперами у відповідності до норм зазначеного акта ЄС, трансформуючи їх у повноцінні інвестиційні фірми та розширюючи перелік ліцензійних видів діяльності, які ними можуть здійснюватися.

Законопроектом пропонується уніфікувати підходи до регулювання діяльності бірж, які здійснюють торгівлю цінними паперами, деривативами, валютними цінностями, товарами та іншими активами шляхом запровадження інституту оператора ринку - особи, яка отримує ліцензію на організацію торгівлі такими активами на відповідному ринку.

Крім того, народні депутати проголосували за основу ще 3 законопроекти, які є системними і похідними від проекту закону №3498. Так, більшістю голосів парламентарії підтримали в першому читанні законопроект №3596 "Про внесення зміни до Митного кодексу України (щодо регулювання ринків та деривативів)"; №3500 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо регулювання ринків та деривативів)" та №3499 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо регулювання ринків та деривативів)".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-