Як наполовину зменшити плату за газ та світло? Прості поради

Як наполовину зменшити плату за газ та світло? Прості поради

Укрінформ
Слідування тільки цим порадам здатне заощадити вам від 30 до 50 відсотків електрики, води або газу

Після кількох хвиль підвищення комунальних тарифів енергозбереження стає для багатьох не примхою, а єдиним способом звести кінці з кінцями. Якщо взяти до уваги, що навіть останні тарифи на електроенергію далекі від фінальних (заплановано ще, як мінімум, два етапи підвищень), то маємо дуже мало людей, які не замислюються про необхідність підняти показник енергоефективності свого житла.

Укрінформ спробував знайти відповіді на нагальні питання, які постали перед населенням у наш непростий час, і склав їх у загальну дилему: «Економія вдома - зла доля чи привід позбутися шкідливих звичок?»

1. НАВІЩО МЕНІ ВЗАГАЛІ ПОТРІБНО ПІКЛУВАТИСЯ ПРО ЕНЕОГОЕФЕКТИВНІСТЬ ЖИТЛА?

Більшість житлового фонду України було побудовано ще за радянських часів. «Сталінки», «хрущовки», і навіть «чешки» швидше продумувались як варіанти для розміщення максимальної кількості людей. Тому для будівельників рідко ставало пріоритетом створення комфортних умов проживання, а тим більше мінімізації споживання енергії. У таких будинках часто буває холодно взимку і спекотно влітку. Підтримка комфортного клімату вимагає великої кількості енергії, яка з кожним днем стає дедалі дорожчою.

2. НАСКІЛЬКИ «БЮДЖЕТНО» Я МОЖУ ЗРОБИТИ ТЕПЛІШОЮ СВОЮ КВАРТИРУ?

20% втрати тепла у звичайній квартирі можна усунути, маючи бюджет від 200 гривень. Вам знадобляться пакети, герметик, накладки на двері, найдешевші пороги, фольга і пінопласт для екранів для батарей, клейка стрічка.

Пакетами необхідно закласти простір між балконними дверима. Визнаємо, що виходити на балкон стане проблематично. Але решту часу буде відчуватися приємне додаткове тепло. За спостереженнями, одна лише це дія здатна підняти температуру в кімнаті з 18 до 20 градусів за Цельсієм.

Наступним пунктом необхідно знайти джерела протягів у вікнах. Найкраще залити їх герметиком. Купівля однієї упаковки коштуватиме від 80 до 300 гривень.

Якщо такий варіант виявиться неприйнятним, то просто заклейте вікна. Ціна питання - від 2 до 15 гривень на кожне вікно. Обов'язково залиште можливість провітрювати кімнату. Навіть тепле, але пересушене повітря може неабияк вплинути на ваше самопочуття.

Якщо ви помітили, що протяг виходить з дверей, то встановіть під ними поріг, або наклейте на них накладку. Безсумнівно, дизайн постраждає, але до теплих часів доведеться почекати. Тим більше, що це вам обійдеться в 20-40 гривень на кожні двері.

Екран з фольги просто розташуйте за радіатором. Зробити його можна своїми руками, потрібні лише пінопласт та фольга. Нехитрий пристрій допоможе вам прогрівати не вулицю, а внутрішній простір вашого житла. Ціна питання - 30 гривень за кожен ефективний радіатор.

3. ЯКЩО Я НЕ ГОТОВИЙ РОБИТИ РЕМОНТ, АЛЕ МАЮ БЛИЗЬКО 10 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ, ЯК МЕНІ БУТИ?

В рамках бюджету 10 тисяч гривень ви цілком можете розраховувати на зовнішнє утеплення стін і заміну всіх ламп в будинку на енергозберігаючі. Як нам розповіли в одній з компаній, що спеціалізується на зовнішньому утепленні стін, вартість утеплення одного квадратного метра становить від 250 до 450 гривень. Це означає, що стандартну трикімнатну квартиру у 80 квадратів можна утеплити за 5000-8000 гривень. Залежить від розташування квартири (не кутова), а також від поверховості. За термінами, вся процедура займає від 3-4 днів до тижня. Як поділилися фахівці, важливо дотримуватися всіх технологічних нюансів, аби не допустити потрапляння вологи в теплоізоляцію, а також падіння шматків ізоляції під час експлуатації.

Енергозберігаючі лампи послужать ще одним непоганим джерелом економії. Кожна така лампочка має ресурс роботи, що у 10-20 разів перевищує ресурс стандартних ламп розжарювання, до того ж споживає у 5 разів менше енергії за однаковій яскравості. Зверніть увагу, що після закінчення терміну служби енергозберігаючі лампи не можна викидати разом з іншим сміттям. У більшості таких ламп міститься ртуть, яка, потрапляючи у воду, може накопичуватися в організмах живих істот, у тому числі людей, викликаючи несприятливі наслідки.

Важливо, що такі лампи набагато дорожче звичайних. Лампочка на 20 ватт (альтернатива 100 ватної лампи розжарювання) коштує 60 гривень. Проте термін окупності інвестицій часто не перевищує одного року. Далі починається економія.

До перерахованих вище дій не забудьте додати поради з попереднього пункту.

4. НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ, ЯКЩО Я ЗАРАЗ РОБЛЮ РЕМОНТ?

Якщо ви щасливий володар квартири у новобудові, то вам, ймовірно, не доведеться перейматися питаннями теплоізоляції. Однак, можете подумати про заміну вікон на «зимові» склопакети. Вони забезпечать хорошу тепло- і шумоізоляцію. Різниця у вартості між енергозберігаючими і звичайними склопакетами мінімальна, однак виробники обіцяють помітну різницю в ефективності.

Фахівці радять звернути увагу на систему "тепла підлога". Звичайно, вона не зможе обігрівати всю квартиру, але споживає не більше енергії, ніж будь-який інший обігрівач аналогічної потужності. Вартість теплої підлоги починається від 150 гривень, і може доходити до 500 гривень за квадратний метр.

Якщо бюджет ремонту обмежений, можете трохи зекономити, просто поклавши на підлогу товстий лінолеум. До того ж ви отримаєте шумоізоляцію від сусідів знизу. Вартість хорошого лінолеуму починається від 120 до 300 гривень за квадратний метр.

Хоча килими та ковролін встигли втратити популярність, однак їхню роль в утепленні підлоги складно переоцінити. За кожен квадратний метр ковроліну доведеться викласти від 150 гривень.

У будинках, фасад яких заборонено змінювати, будівельники рекомендують задуматися про внутрішнє утеплення. Для цих цілей можна використовувати пінопласт, скловату та деякі інші матеріали. Знову ж, є можливість найняти фахівців або просто подивитися уроки ремонту на Ютубі - і спробувати повторити те, що побачите. Судячи з відгуків на будівельних форумах, у багатьох це непогано виходить. Ціна - від 140 гривень за квадратний метр. Важливо розуміти, що в цьому випадку доведеться трохи пожертвувати площею кімнати.

Вибираючи колір стін та стелі, віддавайте перевагу максимально світлим відтінкам. Звичайно, співвіднесіть це зі своїми смаками та порадами дизайнерів. Однак світлі стіни заощадили своїм господарям не один кіловат електрики.

Якщо мова зайшла про купівлю побутової техніки, то уважно читайте показники її енергоефективності. На більшості сучасної побутової техніки є вказівники з позначенням класу її енергоефективності. Цей індекс вираховується складними формулами. Загальне правило говорить, що найбільш економна техніка відноситься до категорії А, більш витратна, - до категорії B. З кожною наступною буквою кількість споживаної енергії зростає.

Фахівці радять ставити холодильник в тих місцях, де на нього не потрапляє пряме сонячне світло. Якщо у Вас є можливість розмістити холодильник у прохолодній кімнаті, так і зробіть. Тоді він не тільки додатково прогріє приміщення, а й витратить менше енергії на роботу.

5. А ЩО МЕНІ РОБИТИ КОЖНОГО ДНЯ, АБИ ТРОХИ ЗАОЩАДИТИ?

По-перше, налаштуйтеся часто мити вікна. Доведено, що запилене скло може не пропускати до 20% світла. Інакше компенсувати недостачу вам доведеться роботою лампочок. Досить легкого миття, щоб зберегти собі і природі зайві кошти.

По-друге, запускайте пральну і посудомийну машинку на максимально низькій прийнятній температурі. Розраховуючи кількість білизни та посуду, намагайтеся оптимально використовувати ресурс вашої побутової техніки. У разі невиконання цих рад, перевитрата енергії може досягати 30%.

По-третє, очищайте пилозбірник вашого пилососа якомога частіше. Навіть заповнений наполовину, він знизить потужність всмоктування на 15-20%. Далі перед вами стане дилема - прибирати гірше чи довше? Щоб не вибирати з двох зол, краще зайвий раз пройтися і викинути сміття з мішка для пилу. Пилососи з водяним фільтром, які нам порадили в магазині, не мають подібних проблем, однак їхня покупка може суттєво вплинути на бюджет середнього українця.

По-четверте, протирайте раз на місяць всі лампочки у будинку. На них потрапляє такий сами пил, як на решту поверхні. Ситуація аналогічна до віконних шибок. Важливо, робити це потрібно тільки при виключеному джерелі світла, викрутивши лампочку, сухою ганчіркою. Трохи мороки, і в люстрі на 5 ламп можете сміливо викрутити одну лампочку, не відчуваючи втрату яскравості. Економія становитиме близько 20%.

По-п'яте, вимикайте світло в тому приміщенні, звідки ви йдете. Виняток - економні лампи, якщо період вашої відсутності становить менше 10 хвилин. В такому випадку, лампу варто залишити включеною, щоб не скорочувати термін її служби.

Шоста порада для тих, хто готує на електроплиті. Підбирайте каструлі під розмір ваших конфорок. Таким чином, ви ликвидируете втрати енергії через нещільне прилягання посуду до робочої поверхні. Уникнути перевитрати 20-30% електроенергії - істотна економія.

Для того, щоб мінімізувати втрати тепла, коли готуєте, намагайтеся використовувати кришку.

Якщо вам потрібно закип'ятити воду, зробіть це попередньо в електрочайнику. Таким чином, ви витратите удвічи менше енергії, а отже своїх кровних.

Сьома порада стосується електрочайників. Кип'ятіть рівно стільки води, скільки Вам необхідно для конкретного разу. Все одно вже через 10 хвилин її доведеться ставити заново. Навіщо ж тоді варити «суп» в чайнику? Очищайте чайник від накипу. Це заощадить вам ще 10-30% енергії.

Слідування цим порадам здатне заощадити вам від 30 до 50 відсотків електрики, води або газу. При середньому рахунку у 1200 гривень на місяць для трикімнатної квартири ДО економії, фінансова вигода становитиме близько 500-600 гривень кожного місяця.

Практика економного використання ресурсів вже давно відома всьому світу.

Як не крути, але споживання великої кількості енергії через небажання економити - це не європейський шлях. Використання цих простих порад не тільки допоможе особисто вам зберегти до половини коштів на оплату комуналки, а ще й сприятиме формуванню енергетичної незалежності нашої держави.

Максим Мордовцев, Київ.

Під час підготовки публікації використані джерела: How to Save Electricity, 21 Tips: No-Cost Ways To Save Electricity, Нова лінія, Prom.ua, Тарифи на послуги ЖКГ м. Києва, Forum.domik.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-