Кількість кримінальних проваджень проти ТПП України перевалила за сотню

Кількість кримінальних проваджень проти ТПП України перевалила за сотню

Укрінформ
Проти Торгово-промислової палати (ТПП) України за останні два роки було відкрито більше сотні кримінальних проваджень.

Про це в коментарі Укрінформу сказав президент ТПП України  Геннадій Чижиков.

«Очевидним є шантаж і тиск як на Торгово-промислову палату України, так і на мене особисто. Перевірки тривають і їх стає все більше. Щомісячно до суду надходять позови незадоволених невідомих осіб або депутатів. Кількість судових процесів і кримінальних проваджень проти ТПП України за останні два роки сягнула за сотню» - заявив він, додавши, що «поки ТПП виграє справи».

Звинувачення в розтраті державних коштів та зв’язках з екс-генпрокурором часів Януковича Пшонкою президент ТТП називає абсурдними.

«Звинувачення абсурдні, що, власне, підтверджує замовний характер ситуації та нерозуміння рейдерами специфіки діяльності палати... Мені інкримінується розтрата державних коштів, хоча ТПП не є державною установою й відповідно не має бюджетного фінансування», - каже Чижиков.

Варто відзначити, що ТПП України, серед іншого, має право засвідчувати обставини форс-мажору, проводити експертну оцінку товару, завірювати переклад договорів тощо.

Раніше у коментарі Укрінформу віце-президент ТПП України Михайло Непран сказав, що від 20% до 50% в структурі доходів палат складає заробіток від монопольної видачі деяких сертифікатів. Проте ці доходи зменшуються через скасування ряду сертифікатів в зв’язку з підписанням Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Цей факт підтвердив і Чижиков.

Непран також додав, що ТПП надає кілька десятків видів послуг. Зокрема, довідково-інформаційні, консультації з різних питань для експортерів, освітніх програм, організацію ділових місій українських підприємств до зарубіжних країн, бізнес-переговорів, презентацій. При ТПП України також працює лабораторія, яка проводить дослідження харчової продукції та сировини.

Істотну частку доходу палат складають членські внески. Для прикладу, малі підприємства платять в середньому за членство в системі палат 400 грн на рік.  Великим корпораціям це може обходитися у кілька тисяч гривень на рік. Крім того, у кожної ТПП є своя господарська діяльність. Наприклад, ТПП України має поліграфічну фірму.

Як писали українські ЗМІ, до числа нарікань від депутатів на адресу керівництва палати відноситься і навмисне незнищення печатки Кримської Торгово-промислової палати, в результаті чого сертифікати відповідності на території України могли, в обхід санкцій, отримати російські товаровиробники.

Додамо, президент ТПП України Геннадій Чижиков до 2014 року керував Донецькою ТПП. Також багаторічним віце-президентом Донецької ТПП була Ольга Пшонка - дружина екс-генерального прокурора Віктора Пшонки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-