Не зігрієшся ні газом, ні горілкою? Що подорожчає в Україні уже з весни

Не зігрієшся ні газом, ні горілкою? Що подорожчає в Україні уже з весни

Укрінформ
Якщо ж на ринку паливо дешевшає, то може подешевшати й у платіжках пересічних українців

Укрінформ дослідив, на що піднімуться ціни в Україні навесні 2016 року. Серед позицій, які подорожчають, опинилися електроенергія та акцизний збір на алкоголь. Поки що відкладається підняття цін на залізничні вантажоперевезення та громадський транспорт у столиці. А ось тарифи на газ з 1 квітня можуть бути навіть знижені. Щоправда, при цьому користувачі прогнозовано отримають нову статтю розрахунків - абонплату за користування газовими мережами.

ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЯ: ТАРИФИ ЗРОСЛИ ВТРЕТЄ ЗА ДВА РОКИ

З 1 березня на українців очікує черговий - третій - етап підняття цін на електроенергію, передбачений Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Після цього буде ще два - у вересні поточного року та у березні наступного.

Новий березневий тариф буде вищим за попередній на 25%. Зокрема, 1 кВт/год обійдеться у 57 копійок при загальному споживанні до 100 кВт/год. на місяць, а при споживанні понад 100 кВт/год. - у 99 копійок. А якщо ви споживаєте понад 600 кВт/год., то за 1 кВт/год. доведеться платити уже 1,56 грн. Такі тарифи будуть встановлені як для міського, так і для сільського населення, у тому числі, у будинках з електроплитами.

Для населення, що користується електрообігрівними установками, тарифи зміняться наступним чином: при загальному об'ємі споживання до 3600 кВт/год. на місяць 1 кВт/год. коштуватиме 57 копійок, а при споживанні понад 3600 кВт/год. - 1,56 грн.

Уже після перших двох етапів підвищення тарифів ДП «НЕК «Укренерго» вдалося суттєво покращити фінансовий стан компанії. За підсумками 2015 року компанія вийшла на 820,396 млн грн прибутку проти 1,199 млрд грн збитків у 2014 році. Водночас, після останнього, п'ятого, етапу підняття тарифів вартість електроенергії має сумарно зрости у 3,5 раза від рівня 2014 року. Таким чином, у 2017 році 1 кВт/год. коштуватиме у середньому 1,22 грн. В Уряді називають цей тариф економічно обгрунтованим. А у парламенті ще торік запевняли, що не існує жодних напрацювань інвестиційних програм, які вимагали б відповідних витрат. Якщо НКРЕКП не відслідковуватиме долю нових надходжень, то вони запросто опиняться у чиїйсь кишені.

ПОДОРОЖЧАЮТЬ ПИВО, ПОРТВЕЙН ТА ШАМПАНСЬКЕ 

На українців з 1 березня також очікує підняття цін на алкоголь - подорожчання було перенесене з 1 січня 2016 року. Українська влада запевняє, що завдяки такому підвищенню державна скарбниця зможе відчутно поповнитися. А експерти переконані, що стрімке подорожчання лише зажене алкоголь у тінь.

Отже, акцизний збір на пиво, кріплене та ігристе вино зросте удвічі - до 2,48 грн за літр, 7,16 грн за літр та 10,4 грн за літр відповідно. Також удвічі підвищиться акцизний збір на міцні спиртні напої - до 105,8 грн за літр 100% спирту. 

ГАЗ МОЖЕ ПОДЕШЕВШАТИ, АЛЕ МЕРЕЖІ СТАНУТЬ ПЛАТНИМИ

Перегляд ціни на газ для населення запланований на 1 квітня 2016 року. І хоча тариф прогнозовано мав би зрости, однак, враховуючи загальну тенденцію до падіння ціни на газ, із квітня населення може платити навіть менше, ніж зараз. Як пояснював голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, вимогою Міжнародного валютного фонду було приведення ціни до ринкового рівня, а не обов'язкове її підняття. Отже, якщо на ринку паливо дешевшає, то може подешевшати і у платіжках пересічних українців.

Разом з тим, із 1 квітня українці почнуть отримувати платіжки не тільки за споживання газу, але й за користування газовими мережами. І останній розрахунок буде обов'язковим, навіть якщо й за місяць споживач не спалив жодного кубометра блакитного палива. Така норма записана у Законі «Про ринок природного газу» і відповідає європейській практиці. Отже, щомісячна плата для тих, хто користується газовими плитами, становитиме 17 грн, а за наявності ще й газового котла доведеться платити 29 грн.

При цьому з платіжок обіцяють прибрати складову за транспортування газу, котра, за даними НКРЕКП, нині становить 75 копійок. Отже, якщо робити розрахунки, виходячи з чинних цін, то взимку споживач платитиме 2,85 грн за кубометр газу, а влітку - 6,45 грн за кубометр. Неважко зробити висновки, що введення абонплати вигідне для тих, хто опалює газом будинки і витрачає по 200 кубометрів блакитного палива на місяць. Тепер ця категорія споживачів економитиме по 75 копійок на кожному кубометрі. Водночас споживачі, що використовують лише газові плити та не спалюють більше 3-6 кубометрів газу, будуть змушені платити на 17 гривень більше.

ЗАТЕ ЗАЛІЗНИЧНІ ВАНТАЖОПЕРЕВЕЗЕННЯ НЕ ПОДОРОЖЧАЮТЬ

А ось підняття тарифу на залізничні вантажоперевезення, здається, відкладається. Міністру інфраструктури України Андрію Пивоварському, судячи з усього, так і не вдалося вчасно отримати усі необхідні погодження. 

Нагадаємо, Міністерство інфраструктури мало намір підвищити тариф на вантажні перевезення залізничним транспортом на 15% з 1 березня цього року, якщо вдасться зібрати усі необхідні погодження. Укрзалізниця ж заклала таке підвищення у свій фінплан на поточний рік. Пивоварський неодноразово наголошував, що підвищення тарифів є економічно обгрунтованим кроком.

Однак, позиція профільного міністерства одразу ж зустріла опір з боку бізнесу - найбільші промислові підприємства металургійної, цементної і хімічної промисловості в листі звернулися до прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням не допустити додаткового підвищення тарифів на вантажні перевезення залізничним транспортом і підтримали ініціативу про введення мораторію на підвищення залізничних тарифів на 2016 рік. Чи вдасться Пивоварському з усіма домовитися, дізнаємося згодом.

Нагадаємо, що Укрзалізниця уже вдвічі упродовж минулих двох років піднімала тарифи на вантажні залізничні перевезення. Так, з 1 лютого 2015 року було підвищено тарифи на перевезення вантажів на 30%, а наприкінці липня 2014 року «Укрзалізниця» проіндексувала тарифи на 12,5%.

ПЛАТА ЗА ПРОЇЗД У ТРАНСПОРТІ В СТОЛИЦІ ЗБЕРЕЖЕТЬСЯ

Наприкінці лютого у ряді ЗМІ була поширена інформація, що з 1 березня може подорожчати громадський транспорт у столиці - метро, автобуси, тролейбуси, трамваї та фунікулери. Однак у Департаменті транспортної інфраструктури КМДА спростували цю інформацію.

Як зазначили у КМДА, на даний час розгляд питання щодо зміни тарифів не розглядається, тому що лише у березні формально будуть зроблені звіти за фактичної витрати 2015 року. Київська влада переконана, що це питання ставити ще зарано, однак і не заперечує, що підняття цін є можливим.

Нагадаємо, востаннє проїзд у громадському транспорті дорожчав рівно рік тому - у березні 2015 року. Тоді одна поїздка на метро подорожчала з 2 до 4 грн, а квиток на автобус, трамвай, тролейбус, фунікулер став коштувати 3 грн проти 1,5 грн.

Руслана Чечуліна, Київ

Перше фото:  infolight.org.ua, 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-