Екс-заступник Яресько: Мінфін після 2020 року чекають великі складнощі

Екс-заступник Яресько: Мінфін після 2020 року чекають великі складнощі

Укрінформ
Реструктуризація держборгу України не є успішним проектом. А міністра фінансів, який буде в Кабміні після 2020 року, чекають великі складнощі.

Про це заявив екс перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський (подав у відставку в грудні 2015 року після прийняття Верховною Радою бюджету на 2016 рік - ред.) в інтерв'ю "Економічній правді".

"Я не вважаю реструктуризацію держборгу України успішним проектом. Глибоко переконаний в тому, що буквально через декілька років - навіть якщо ця Верховна Рада допрацює повний термін - новий парламент і новий уряд зіткнуться з проблемами обслуговування держборгу.

Міністра фінансів, який буде в Кабінеті Міністрів після 2020 року, чекають великі складнощі в роботі з VRI (Value Recovery Instrument, інструмент поновлюваної вартості - цінні папери, випущені Україною, натомість на згоду кредиторів "списати" частину боргу - ред.), - заявив Уманський.

За словами екс заступника Яресько, розрахунок за реструктуризацією робився на те, що в Україні не буде різкого економічного зростання, а країна виплачуватиме по боргах певну частину від зростання ВВП.

При цьому, за його словами, Україна "приречена" на модернізацію і інвестування в інновації, що стане основою стабільного зростання. В результаті, прив'язка боргів до зростання ВВП приведе до непідйомного навантаження на держбюджет.

"При зростанні більше як на 3% на рік Україна платитиме певну частину від цього зростання. Від зростання ВВП, навіть не від держбюджету! В цьому випадку обслуговування таких VRI приведе до непідйомного навантаження на держбюджет", - вважає Уманський.

"Ми створили собі "бомбу уповільненої дії". Єдиний вихід у тих міністрів фінансів, які працюватимуть після 2020 року, - шукати шлях реструктуризації цих інструментів, щоб уникнути дефолту по них", - підкреслив експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-