Зубко закликав вкластись у енергоефективність, щоб потім економити

Зубко закликав вкластись у енергоефективність, щоб потім економити

Укрінформ
Кошти, виділені на субсидії, Україна має спрямувати, зокрема, на енергоефективні заходи, щоб, витратившись одного разу на термомодернізацію, держава у майбутньому могла економити на дотаціях для населення.

Про це в інтерв’ю інтернет-порталу «Слово і Діло» сказав віце-прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

«Це питання практично національної безпеки. Це питання економії коштів, зменшення покупки російського газу, використання валюти. І тому сьогодні той величезний обсяг субсидій, який виділяється державою людям, які не можуть заплатити, ми маємо спрямувати на термомодернізацію й таким чином побудувати один раз систему так, щоб, витративши одного разу, ми потім не залучали ці кошти щороку», - сказав Зубко.

Він нагадав, що минулого року була запроваджена програма «теплих кредитів».

«100 тисяч сімей за минулий рік скористалися цією програмою, і цього року ми ще розширюємо спектр можливостей цієї програми для того, щоб максимально залучити тих людей, які будуть комплексно підходити до термомодернізації», - зазначив віце-прем’єр.

За його словами, до цього процесу долучаються і міжнародні партнери України – Світовий банк та інші банки, які допомагають рухатись у двох напрямках.

«Це модернізація комунальних підприємств, які повинні зменшити свої витрати й надати більш якісну послугу за справедливу ціну, і друге питання – це термомодернізація житлового сектору та соціальних об’єктів. Тут ми залучаємо вже конкретно кредити від міжнародних фінансових організацій. Що стосується житлового сектору – це створення концепції та моделі фонду енергоефективності, який разом із нами розроблений Європейським Союзом та урядом Німеччини», - розповів він.

Нагадаємо: раніше Зубко озвучував інформацію про те, що, вкладаючись в енергоефективність, Україна зможе щороку економити 1 млрд грн тільки на субсидіях. За його словами, неекономне споживання газу призводить до того, що Україна змушена витрачати на субсидії на 1 млрд грн більше, ніж могла б.

Цьогоріч на субсидіювання населення було виділено 35 млрд грн. У 2015 році у бюджеті на ці цілі було передбачено 24 млрд грн. За оцінкою Зубка, якщо не здійснювати енергоефективні заходи, цих коштів може бути замало.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-