В Європу зайшли вже 250 українських компаній

В Європу зайшли вже 250 українських компаній

Укрінформ
На сьогодні 250 українських компаній вийшли на європейські ринки із продукцією тваринного походження.

Про це повідомив перший заступник голови Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа в ефірі телеканалу «Київ».

«Чи багато це? Тут треба розуміти вимоги ЄС щодо безпечності та якості продуктів. Я наведу лише один приклад: у ЄС узагалі заборонено приймати на харчову переробку молоко, яке при доїнні зазнало контакту з повітрям. Тобто, коли застосовується ручне доїння, то в ЄС така продукція на переробку не приймається в принципі. Підприємства, які готові розмежовувати молоко, отримане шляхом машинного доїння, які повністю дотримуються законодавства ЄС, отримають дозвіл на експорт своєї продукції до ЄС», - наголосив Лапа.

За його словами, система якості та безпечності харчових продуктів в Україні поки що відрізняється від європейської: «Це не означає, що наша система гірша - вона інша. Якщо б вона була тотожною, то ми б мали повне визнання української продукції на європейському ринку».

Лапа підкреслив, що в нашій державі європейські принципи на рівні законодавства впроваджені на 30-40%, але українські підприємства індивідуально працюють над впровадженням європейських стандартів якості та безпечності своєї продукції. І торік було здійснено низку кроків щодо відкриття ринків збуту для харчової продукції. Наприклад, вітчизняні компанії отримали дозвіл на експорт молочної продукції до країн Європейського Союзу та Китайської Народної Республіки, м'яса птиці в Єгипет та інші рішення, які дозволяють українським підприємствам продавати свою продукцію за кордоном.

«Ми в процесі еволюції, і наше завдання зробити все можливе, щоб якомога більша кількість вітчизняних підприємств отримали визнання на європейському ринку, а в перспективі ми повинні рухатися в бік повного визнання еквівалентності систем безпечності продукції. Якщо говорити реалістично, то мова йде не про місяці, а про термін 5-7 років», - зазначив Лапа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-