Справа на 9 мільярдів: суд дозволив виїмку угод НБУ з комерцбанками

Справа на 9 мільярдів: суд дозволив виїмку угод НБУ з комерцбанками

Укрінформ
Прокуратура Києва розслідує факти зловживання владою топ-менеджментом НБУ при наданні 4 комерційним банкам рефінансування, кредитів для збереження ліквідності і стабілізаційних кредитів.

Про це стало відомо із визначення Печерського суду Києва від 29 січня 2016 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, пише "Перша інстанція".

Кримінальне провадження розпочато за зверненням двох народних депутатів VIII скликання (імена не вказані).

Як випливає зі звернення нардепів, посадові особи НБУ протягом 2014-2015 років надавали комерційним банкам кредити рефінансування, кредити для збереження ліквідності і стабілізаційні кредити через тендери під заставу облігацій підприємств, майнових прав та держоблігацій. Йдеться про стабкредити для ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк» на 5,5 млрд гривень, ПАТ «КБ «Надра банк» на 3,3 млрд гривень,«Банку Камбіо» - на 12 млн гривень, АТ «Імекс банку» й іншим банкам при низькому рівні їх ліквідності.

Унаслідок зловживання владою не було вжито заходів з контролю за напрямками їх використання, в результаті чого отримані кошти були використані не за призначенням. Більш того, банківські установи визнали неплатоспроможними.

Дії посадових осіб Нацбанку призвели до девальвації гривні і поглиблення економічної кризи, підриву довіри населення до банківських установ, йдеться у матеріалах слідства.

Слідчі посилаються на дані ЗМІ, згідно з якими загальний обсяг наданих НБУ в 2014 році кредитів рефінансування становив 222,26 млрд гривень, обсяг заборгованості за кредитами рефінансування станом на 1 січня 2015 року становив 108,95 млрд гривень.

Основними банківськими установами, які отримали зазначені кредити є ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк», ВАТ КБ «Надра банк», АТ «Імексбанк», ВАТ «Банк Камбіо».

З метою перевірки доводів, викладених у зверненні народних депутатів і встановлення можливих порушень вимог законодавства, призначення фінперевірок, ревізій в НБУ, судово-економічної експертизи, слідчі просили суд надати доступ до документів, які подавали «Всеукраїнський акціонерний банк», «Надра банк», «Імексбанк», «Банк Камбіо» в НБУ разом з їх клопотанням про надання стабілізаційних кредитів. Прокуратура також просила надати доступ до документів, які готувалися Департаментом пруденційного нагляду та Департаментом банківського нагляду в 2014-2015 роках за результатами розгляду клопотань про надання стабілізаційного кредиту цим банкам і відповідне рішення Правління НБУ.

Слідчі хочуть також отримати кредитні договори між НБУ і цими банками, а також інші документи.

Суд задовольнив клопотання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-