НАБУ розкажуть, як в України вкрали океанічний риболовецький флот

НАБУ розкажуть, як в України вкрали океанічний риболовецький флот

Укрінформ
Держрибагентство готує документи для звернення в НАБУ щодо корупційних правопорушень, пов'язаних з діяльністю державних компаній-судновласників океанічного риболовецького флоту починаючи з 1997 року. 

Про це повідомив голова Держрибагентства Ярема Ковалів в ефірі радіо «Вести», повідомляє прес-служба Державного агентства рибного господарства України. 

Йдеться про ДП «Сервіс» та державну риболовецьку компанію «Фішинг Компані». «Тут є дуже велике поле для правоохоронних органів. Наші юристи готують документи щодо історії про те, як ми взагалі втратили флот, чому були такі заборгованості, чому так довго ми не отримували прибутку. Держрибагентство неодноразово зверталося у різні правоохоронні органи. Це закінчувалося, на жаль, нічим. Можливо, більш об'єктивно підійдуть до цього в новоствореному органі», - сказав Ковалів.

За його словами, у 2015 р. в результаті складних переговорів із фрахтувальником вдалося суттєво покращити умови контракту і погасити заборгованість за двома суднами. Вона була сформована ще в 90-2000-х роках і включала не тільки борги за діяльність суден. «Питання, яке ми адресуємо правоохоронним органам: чому постійно підтримувалась заборгованість українських підприємств перед контрагентами і що не давало Україні можливості отримувати прибутку». 

Ковалів повідомив, що ставка за фрахт з 2004 року переглядалася лише один раз в 2011 р., а  збільшення розміру фрахту за договором було невеликим. «Думаю, що це було вигідно певним людям. В принципі, ставка була невисокою. Зараз ми її значно підняли - приблизно на 40%. І підняли тільки після того, як провели консультації з профільними великими міжнародними компаніями, які займаються здачею такого типу суден у фрахт для того, щоб здати їх дійсно за обгрунтованими ставками», - зазначив він.

У 2015 році Україна вперше з 1997 р. отримала прибуток від діяльності океанічного риболовецького флоту. Він становить близько 19 млн грн (більше 700 тис. доларів США), з яких 9,5 млн грн (350 тис доларів США) є дивідендами, що будуть сплачені Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-