Недержавні банки скаржаться на

Недержавні банки скаржаться на "штрафи за ефективність"

Укрінформ
Незалежна асоціація банків України звернулась до Кабміну з проханням скасувати зміни, які встановлюють жорсткіші критерії до банків, що виплачуватимуть зарплати працівникам бюджетних установ.

Свої зауваження керівництво Незалежної асоціації банків України виклало у листі до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка 2 лютого 2016 року, № 3152-02/02, та опублікувало на сайті. 

"Незалежна асоціація банків України звернулась до Кабінету Міністрів України з проханням скасувати зміни до постанови «Про удосконалення механізму виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги», що стосується встановлення більш жорстких критеріїв до уповноважених банків та оновлення переліку таких банків", - йдеться у повідомленні.

За словами асоціації, занепокоєння викликає той факт, що встановлені критерії та принципи визначення уповноважених банків не орієнтовані на надійність чи зручність для клієнтів, "оскільки викреслюють з кола уповноважених майже всі банки, крім державних".

"Гроші, які виплачуються у вигляді заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги, можна вважати бюджетними тільки поки вони знаходяться на рахунку державної установи. Отже, після зарахування коштів на рахунки громадян, вони стають їх приватною власністю. Відповідно, заборона для громадян використовувати для цього вже відкриті рахунки у недержавних банках є обмеженням їхніх законних прав", - зазначають в НАБУ.

Крім того, в асоціації наголошують, що масове переведення громадян, які отримують виплати з державного бюджету, на обслуговування до державних банків, призведе до перерозподілу ресурсів та доходів у банківській системі на неринкових засадах. "Такий перерозподіл фактично є «штрафом за ефективність» для банків, які сьогодні залучають клієнтів за рахунок якості сервісу, а не адміністративного примусу".

"Такі реформи дивують, адже базовим принципом Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року є збалансованість економічних інтересів, через формування ринкового конкурентоспроможного середовища", - відзначають у банківській асоціації.

Нагадаємо, раніше з ініціативи Міністерства фінансів Кабінет Міністрів посилив відбір банків для виплат зарплат працівникам бюджетних установ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-