Рада ОРЕ підготує позицію з дослідження енергоринку АМКУ

Рада ОРЕ підготує позицію з дослідження енергоринку АМКУ

Укрінформ
Рада Оптового ринку електроенергії до кінця лютого 2016 р. підготує позицію щодо дослідження ринку електроенергії та енергетичного вугілля, представленого АМКУ 24 грудня 2015 р.

Про це повідомляє "Енергобізнес" з посиланням на представника генерації в раді ОРЕ, радника президента НАЕК "Енергоатом" Костянтина Запайщикова.

"На позачерговому засіданні ради 26 січня компаніям запропоновано подати свої пропозиції в робочу групу. Підсумковий документ буде затверджувати вже новий склад ради, який оберуть 4 лютого", — сказав він.

Запайщиков уточнив, що НАЕК "Енергоатом" не згоден з висновками АМКУ про наявність у підприємства монопольного становища. Відповідь конкурентному відомству вже направлено. "Ми не вважаємо, що у підприємства є монопольне становище, до немає ринкової влади та основних ознак ринкової влади", — пояснив він.

"Ми не впливаємо на встановлення ціни продажу електроенергії на риноку. Тариф нам затверджує НКРЭКУ, вимагаючи обґрунтування для кожної його складової: якщо це Фонд зняття з експлуатації, то таким документом є закон, якщо витрати на підвищення безпеки АЕС, то відповідна програма, затверджена Кабміном", — пояснив Запайщиков. За його словами, компанія не може диктувати свої умови при реалізації електроенергії, впливати на ринок, притримуючи товар для отримання вигоди.

"Законом передбачено, що вся електроенергія продається на оптовий ринок, інші ринки заборонені. Нас, навпаки, обмежують по команді диспетчера", — нагадав радник голови "Енергоатома". "В Раді ОРЕ, що складається з десяти осіб, у нас лише один голос — на що ми можемо впливати?", — продовжив він.

За його словами, компанія також попросила АМКУ надати розрахунки та докази, на підставі яких зроблено висновок про її панівне становище. "У дослідженні нічого про це немає", — сказав він. Запайщиков висловив надію, що АМКУ прислухається до думки державного підприємства. Він нагадав, що в історії комітету були випадки, коли приймалися спірні рішення у частині узгоджених антиконкурентних дій. Тоді Рада ОРЕ виступало із загальною позицією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-