У НБУ пояснили причини чергового падіння гривні

У НБУ пояснили причини чергового падіння гривні

Укрінформ
У Нацбанку падіння курсу гривні пояснили наслідком дисбалансів у попиті та пропозиції валюти, що є невід'ємною складовою режиму гнучкого курсоутворення.

Про це повідомив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко, пише "Економічна правда".

"Як раніше зазначалося в офіційних заявах Національного банку, в кінці і на початку кожного року динаміку курсу традиційно визначає велику кількість святкових днів у світі", - сказав він.

"В періоди, коли вихідні в США збігаються з робочими днями в Україні, надходження валютної виручки на рахунки українських банків традиційно скорочуються та, як наслідок, спостерігається надлишковий попит на іноземну валюту. Тимчасовий вплив цих факторів, зокрема, можна було спостерігати 16, 18 і 19 січня 2016 року. Відповідно, коли збіг вихідних днів в США з робочими днями в Україні залишилося позаду, пропозиція валюти відновилося, що призвело до зміцнення гривні вже 20 січня", - повідомив Пономаренко.

За словами Пономаренка, дії Нацбанку в цей період, як і раніше, були спрямовані на згладжування надмірних коливань курсу.

"З цією метою з середини грудня, НБУ провів п'ять аукціонів з купівлі валюти, під час яких придбав 98,9 млн доларів, і шість аукціонів з продажу іноземної валюти, на яких продав валюту на суму 127,3 млн доларів. Зокрема, лише впродовж останнього тижня під час валютних аукціонів було продано для задоволення потреб клієнтів банків валюту на суму 98,7 млн доларів", - підсумував він.

Як повідомлялося, в Україні різко підскочив готівковий курс долара. Середній курс долара в банках – 26,5 гривень, в обмінниках – вище 27.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-