Аслунд побачив в Україні реформи і порадив не зупинятися

Аслунд побачив в Україні реформи і порадив не зупинятися

Укрінформ
Попри те, що більшість українців незадоволені ефектом від прийнятих реформ у країні, позитивні зміни все ж відбулися, і уряд повинен зберегти цей імпульс впродовж наступного року.

Таку оцінку висловив відомий міжнародний економіст Андерс Аслунд у своїй публікації "Сім ключових реформ для України в 2016-му" на сайті "Атлантичної ради".

"Дійсно, багато українців повторюють як мантру, що жодних реформ (в Україні – ред.) не відбулося, але це не так. Були прийняті сотні чутливих реформаторських законів, і їхні обсяги вражають", - зауважив Аслунд після кількаденного перебування в Україні.

Так, за його словами, енергетична реформа значно обмежила можливості для корупційного розподілу між державними та ринковими цінами. Бюджет був приведений близько до рівноваги, прийнята податкова реформа. У банківській системі скорочено понад третину непотрібних банків. Після суттєвої девальвації, обмінний курс стабілізувався, й міжнародні валютні резерви значно збільшилися. Була впроваджена система електронних закупівель. Відбулася певна дерегуляція, констатував експерт.

"Проте, українці мають право скаржитися. Прибуток упав, а ціни злетіли разом з падінням обмінного курсу. Країна стала набагато біднішою. Домінують занепокоєння, що корупція не зменшилася, а комунальні послуги не покращилися, - продовжив Аслунд.

Тим не менш, попередні досягнення визначають те, що залишається зробити, і які пріоритети країни повинні бути в 2016 році, зауважив експерт, запропонувавши українській владі зосередитися на семи основних реформах.

1. Основним пріоритетом є реформа прокуратури і судів. Україна прийняла закон про прокуратуру, але генеральний прокурор Віктор Шокін спромігся взяти під контроль процес реформування, мінімізуючи зміни. "Шокін має піти, й реформа прокуратури повинна початися заново під новим керівництвом. Так само, як і 10 тис. суддів країни мають бути люстрованими, а в реформовану судову систему призначені нові судді", - наголосив Аслунд.

2. Енергетична реформа, розпочата в 2015-му, цього року має бути завершена.

3. В Україні 1833 держкомпанії є лігвом корупції, 1600 з яких є малоцінними, й тільки витягують субсидії з держави. Їх потрібно продати на регіональному рівні, запропонував економіст. Реальну цінність мають 100 держпідприємств, в основному в галузі енергетики й транспорту, і "їх приватизація повинна бути відкрита для іноземних учасників". Близько 120 компаній належать Укроборонпрому, й повинні розглядатися в контексті питання національної безпеки. Тому російські компанії мають бути заблоковані від участі в приватизації, а іноземні підприємства повинні мати прозорі кінцевих бенефіціарів.

4. Україна вимагає глибокої реформи державної служби, яка на законодавчому рівні набуде чинності навесні. Зарплата держслужбовців має бути піднята так, що вони могли жити на це. Водночас, 700 посад у кабміні, які дублюють одна одну та заважають роботі, потрібно скоротити.

5. Дефіцит бюджету був узятий під контроль, і найбільш корумповані витрати були усунені, але Україна потребує реформування бюджетного процесу, щоб зробити його повністю прозорим.

6. Україна здійснила певну дерегуляцію в 2015 році, але цього замало – потрібно закрити велику кількість інспектуючих органів. Якщо все зробити правильно, Україна може різко піднятися в показниках індексу легкості ведення бізнесу Світового банку.

7. Екс-міністр освіти Дмитро Табачник спричинив хаос у системі освіти, й тепер Україна має навести елементарний порядок в організації навчального процесу та навчальних програм. "Польща пропонує гарний приклад того, що може бути запозичено", - зауважує аналітик.

Крім того, на його переконання, важливими залишаються й інші питання, наприклад, вдосконалення системи охорони здоров'я, але такі реформи вимагають більше часу.

"Україна реформувала багато чого в 2015 році, але уряд повинен зберегти імпульс, щоб досягти сталого економічного зростання", - підсумував Андерс Аслунд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-