Єлизавета Пушко-Цибуляк, перший віце-губернатор Луганщини
Мене вразив патріотизм людей, які, коли йшли бойові дії, залишалися на робочих місцях 
Інтерв'ю 19.01.2016 10:00

Наступне питання - забезпечити стабільне енергопостачання на ЛИНІКу (Лисичанській нафтовій інвестиційній компанії, - ред.) та "Азоті". Вони мають шанси відновити роботу. ЛИНІК має в планах виробництво поліпропіленових труб... Я побувала на Картонно-тарному комбінаті в Рубіжному. Працює; продукція затребувана - комбінат має навіть іноземні замовлення. Якщо ж подивитися на сєверодонецький "Імпульс" - взагалі унікальне підприємство. Так, є проблема збуту на території України - внутрішня кооперація у нас відсутня. Перевага місцевому виробнику - це питання, яке треба піднімати в цілому по країні. Наприклад, такі підприємства, як "Мікрохім" і "Фарматекс" - практично єдині в Україні, де проводять відповідні дослідження медичних препаратів.

"Пролетар" у Лисичанську: скло в країні практично ніхто не виробляє. Ще необхідно залучити невеликі інвестиції - і воно стане здатним робити навіть поставки на експорт. І це я назвала далеко не всі підприємства, які сьогодні мають перспективи. Їх продукція є конкурентоспроможною. Її сьогодні треба позиціонувати, заявити про себе.

- Мабуть, це все з останніми подіями пов'язано, але тут практично не розвинений туризм, рекреації. Хоча є прекрасні місця: озера, ліси... Немає місць відпочинку. А це інвестиційно приваблива галузь. На жаль, туристи сьогодні сюди не їдуть - тільки волонтери. Можна говорити, волонтерський туризм заснований.

Потрібне позиціонування. Є, скажімо Старобільськ з його унікальним монастирем. Ті ж Біловодськ, Кремінна. Навіть наявність блокпостів і всієї військової інфраструктури для певних категорій може бути туристично привабливою. Навіть відвідування шахт може сприйматися людьми як екстремальний туризм. Відчуття ризику бадьорить. Я була в шахті, правда, не тут - у Павлограді на Дніпропетровщині. Це дуже цікаво, і навіть шахти, що вичерпали свій ресурс, - їх варто не закривати, а використовувати для туристичного відвідування і на цьому заробляти. Якби ще до цього додати місцеві легенди - адже не можуть такі глибокі рудники не мати власних духів, домових...

А ще мене вразили пейзажі. Я бувала за кордоном, була майже у всіх областях України, крім Луганської. І в мене було в уяві: терикони і... степ. А коли їхала поїздом, побачила ліс, і річку. Я була шокована.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-