Аналітики дали прогноз інфляції-2016 в Україні

Аналітики дали прогноз інфляції-2016 в Україні

Укрінформ
До кінця 2016 року падіння інфляції в Україні очікується до 14% проти 43,3% на кінець 2015 року. Основним фактором інфляції стане чергове заплановане підвищення тарифів на комунальні послуги.

Про це Укрінформу повідомила головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Білан.

"Враховуючи чергове заплановане підвищення тарифів на комунальні послуги (газ, опалення, електроенергія) ми чекаємо сповільнення інфляції на кінець 2016 р. до 14% завдяки ефекту бази порівняння, а також жорсткій фіскальній і грошово-кредитній політиці. Цей прогноз базується на очікуваннях відносно стабільного валютного курсу", - зазначила експерт.

За її словами, оскільки гривня залишалася переважно стабільною з березня минулого року, ефект від минулої девальвації валюти вже повністю матеріалізувався у споживчих цінах і не повинен створювати додаткового тиску на інфляцію. Водночас, кожні 10% девальвації гривні оціночно додаватимуть 3 в.п. до показника інфляції, повністю позначаючись на цінах протягом 5-6 місяців.

Білан також нагадала, що наприкінці 2015 р. інфляція в річному виразі становила 43,3% (замість прогнозованих 44-45%), насамперед через несподіване зниження цін на алкоголь, тютюнові вироби й одяг у грудні, а також різке сповільнення цін на овочі слідом за стрибком у листопаді.

За аналогією з 2014 р. ключовими чинниками інфляції минулого року стали девальвація гривні та підвищення тарифів на комунальні послуги. В результаті, за останні два кризові роки ціни на споживчі товари підвищилися на 79% на тлі майже триразового підвищення тарифів на комунальні послуги (+173% у 2014-15 рр.), а також на тлі девальвації гривні з 8 грн/$ на кінець 2013 р. до 24 грн/$ на кінець 2015 р.

"За нашими оцінками, четверта частина зростання цін за останні два роки (20 в.п.) була викликана підвищенням житлово-комунальних тарифів, а інші три чверті - переважно девальвацією національної валюти. Падіння цін на нафту дещо пом'якшило негативний вплив слабкої валюти на інфляцію. Проте зниження цін на світових товарних ринках чіткіше позначилося на динаміці індексу цін виробників: він зростав повільніше, ніж індекс споживчих цін, збільшившись на 25% г/г у 2015 р., після підвищення на 32% у 2014 г.", - зазначає експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-