Южно-українську АЕС  відвідали консультанти-інспектори ЄБРР

Южно-українську АЕС відвідали консультанти-інспектори ЄБРР

Укрінформ
До складу делегації входили також представники Групи управління проектами КЗПБ.

З метою контролю виконання заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій (КЗПБ) проммайданчик ЮУАЕС відвідали консультанти-інспектори банку-кредитора Програми.

Про це повідомляє прес-центр ДП "НАЕК "Енергоатом".

Значну частину заходів КЗПБ компанія «Енергоатом» реалізує за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку і Євратома в розмірі 600 млн євро. Умовою кредитних угод є прозорість і відповідність європейським стандартам усіх етапів реалізації заходів Програми: починаючи з підготовки та проведення процедур торгів щодо закупівель обладнання та послуг (розробка технічних документів, листування з майбутніми учасниками),  продовжуючи поставками обладнання, його монтажем і закінчуючи введенням у експлуатацію.

Южно-Українську АЕС другою серед вітчизняних атомних станцій проконтролювали експерти ЄБРР. Першою таку перевірку в лютому поточного року пройшла Рівненська АЕС.

Нині на енергоблоці №3 ЮУАЕС за кошти ЄБРР впроваджуються 6 проектів. Чотири з них - заміна автономних кондиціонерів на кондиціонери, кваліфіковані на «жорсткі» умови та сейсмічні впливи; заміна щитів постійного струму, модернізація силових та керуючих гермопроходок через контайнмент; впровадження комплексної системи діагностики реакторної установки – перебувають на завершальній стадії,  частину робіт у процесі їх реалізації виконано з випередженням графіка. Ще за двома проектами - щодо придбання обладнання вихороструменевого контролю та встановлення системи допалювання водню в гермооболонці – проведено тендерні торги.

Предметом нинішньої перевірки на южно-українському майданчику стали 6 вищезазначених проектів. Інспектори ЄБРР зустрілися з керівниками робіт, детально вивчили проектну та технічну документацію, оглянули обладнання, поставлене або вже встановлене в рамках заходів КЗПБ, зустрілися з представниками Державної інспекції ядерного регулювання України  на ЮУАЕС.

На підсумковій нараді за результатами дводенної роботи, консультанти-інспектори ЄБРР зазначили, що програму візиту виконано в повному обсязі. Вони подякували представникам атомної станції за гарну підготовку до перевірки та конструктивну роботу в її перебігу: для моніторингу було представлено всю необхідну технічну та фінансову документацію, надано можливість для огляду поставленого та змонтованого обладнання, а також для проведення інтерв’ю з керівниками робіт і фахівцями, під час яких отримано вичерпні відповіді на всі питання, що їх цікавили. За словами інспекторів, за результатами проведеного моніторингу у них немає зауважень до виконання заходів КЗПБ на проммайданчику Южно-Української АЕС.  

Виконувач обов’язків головного інженера ВП ЮУАЕС Володимир Бандурко зауважив, що нинішня перевірка має велике значення не лише для колективу Южно-Української АЕС, а й вітчизняної атомної енергетики в цілому: «Саме завдяки кредитам Європейського банку реконструкції та розвитку ми втілюємо масштабну Комплексну програму підвищення рівня безпеки українських енергоблоків. Дуже відрадно, що нинішній візит консультантів-інспекторів на наш майданчик пройшов успішно – немає жодного зауваження. А це означає: все, що впроваджується в масштабах КЗПБ на Южно-Українській АЕС, втілюється правильно. Роботи з реалізації Програми продовжуються, тож ми чекаємо на черговий візит інспекторів ЄБРР наступного року».      

Загалом на ЮУАЕС за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку у рамках Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків буде впроваджено 20 проектів. Згідно з графіком, їх повна реалізація має бути завершена 2020 року.

Довідка: ЮУАЕС – основа Южно-Українського енергетичного комплексу, розташованого на півдні України в Миколаївській області. Він забезпечує потреби в електричній енергії регіону з більш як п’ятимільйонним населенням. До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 9,8 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-