На “теплі

На “теплі" кредити потрібні додаткові кошти - глава Держенергоефективності

Укрінформ
Держава у цьому році навряд чи зможе у повному обсязі задовільнити запити за кредитами на підвищення енергоефективності. Однак  Держенергоефективності буде у співпраці з Мінфіном робити так, щоби коштів на це виділялося більше.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу сказав голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук.

“Думаю, що в цьому році ми, звісно, весь попит не задовільнимо”, - визнав Савчук.

За його словами, “кошти закінчилися”, але зараз агентство працює над тим, щоб додатково 300 млн грн зі статті Фонду енергоефективності, в якому було передбачено 400 млн грн, перекинути на “теплі кредити”. Оскільки Фонд у цьому році ще не почав працювати.

Держенергоефективності, за словами його очільника, буде у співпраці з Мінфіном робити так, щоби коштів виділялося більше. У цьому році вже освоєно 400 млн грн через співфінансування. Дуже добре долучилися ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку), залучаються місцеві органи влади. “Зараз у нас вже більше 150 програм співфінансування. Тобто це додаткові кошти з місцевих бюджетів”, - розповідає Савчук. 

Він поінформував, що зараз також опрацьовується проект постанови щодо часткової монетизації субсидій за рахунок зменшення обсягів споживання енергоресурсів. Щоби людина, яка зекономила, мала можливість придбати на цю різницю обладнання, матеріали у рамках програми кредитів на підвищення енергоефективності. “Це величезні обсяги коштів, оскільки у нас більше ніж 50 млрд грн субсидій. Тобто якщо економити на субсидіях, то можна влити в систему “теплих кредитів” від 10 млрд грн”, - зазначив Савчук. 

Глава агентства підкреслив велику зацікавленість населення щодо отримання таких кредитів.

Так, якщо у минулому році в пікові сезони утеплювалися по 25 ОСББ на місяць, то лише на минулому тижні таких було 36 ОСББ. Індивідуальний житловий фонд робив це ще швидше. 

Повний текст інтерв'ю читайте незабаром на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-