Голова ПриватБанку Олександр Шлапак пішов у відставку. Щоб очолити Нацбанк?

Голова ПриватБанку Олександр Шлапак пішов у відставку. Щоб очолити Нацбанк?

Аналітика
Укрінформ
Зміни в керівництві ПриватБанку матимуть політичні наслідки. Питання лише в масштабах

26 червня Олександр Шлапак написав заяву про відставку з посади голови правління ПриватБанку, який він очолював півроку, з моменту націоналізації банку. Основним завданням Олександра Шлапака було доведення процедури націоналізації до логічного кінця, при цьому він мав своїм авторитетом і управлінськими вміннями забезпечити безпроблемне функціонування установи. Оскільки довіра клієнтів до Приватбанку під час його стрімкої націоналізації похитнулася і кожне публічне рішення могло зумовити колапс в банківській системі через масову паніку вкладників одного із найбільших банків України. На щастя для всіх, пану Шлапаку вдалося втримати ситуацію під контролем та стабілізувати банк. Однак, його раптова добровільна відставка знову не сприяє душевному спокою клієнтів. Колишній голова, як бачимо, непоганий виконавець. Але що очікує його далі? І які причини його рішення? Ходять чутки про посаду голови Національного банку України, яка наразі є вакантною.

В офіційній заяві Приватбанку йдеться про те, що «голова Правління ПриватБанку Олександр Шлапак виконав у повній мірі поставлені завдання щодо стабілізації ситуації в банку та проведення аудиту фінансового стану ПриватБанку й найближчим часом планує завершити антикризову каденцію на посаді голови правління. Олександр Шлапак продовжує керувати банком, водночас відповідна заява голови банку вже подана Наглядовій раді та може бути розглянута наступного засідання Наглядової ради банку наприкінці липня». В мережі розповсюджується інформація про те, антикризова каденція пана Шлапака, мовляв, пішла не так, як він собі її планував. Тому, задля підтвердження гіпотез про справжні причини відставки, запитаємо експертів.

Борис Кушнірук, економіст, аналітик:

- Навряд чи сам Олександр Шлапак дасть правдиву інформацію стосовно своєї відставки. В “Приваті” є доволі багато “токсичних” активів - там доводиться приймати далеко непопулярні рішення. Вони можуть стосуватись капіталу установи — кредитів, які були надані групі Коломойського. Нагадаю, що Шлапак в свій час в 90-х працював в “Приваті”. Він був не чужим для колективу. Але сьогодні він став заручником складної ситуації — прийняття непопулярних рішень, які йому важко давались через стосунки з тим же Коломойським, про які ми можемо тільки здогадуватись. На посаді голови правління націоналізованого Приватбанку для Шлапака створилась надто суперечлива ситуація, де було потрібно ухвалювати самостійні та відповідальні рішення. З професійної точки зору, він людина кваліфікована, і здатний на це. Але його спроможність «воювати» з попереднім власником (Коломойський не дає спокою, постійно ініціюючи судові позови – Ред.), проявляючи чудеса адміністративного «креативу», - залишають бажати кращого. Тому для нього ця посада наразі виявилась не зовсім бажаною.

Окрім того, чинний склад правління обирався не паном Шлапаком, а був йому фактично нав’язаний. Це створювало для нього, як для керівника, певні управлінські проблеми. Тому питання до будь-кого, хто прийде на посаду голови в Приватбанку, полягатиме в наступному: в якій мірі він буде готовий працювати з наявним правлінням?

Щодо самого “Привату”, то щодо нього необхідно ухвалювати рішення, які стосуються банківського нагляду. Треба залучати ЄБРР або інші міжнародні банківські організації для розвитку цієї банківської установи. Адже на сьогоднішній день банк фактично в підвішеному стані. В цій ситуації якість управління неодмінно буде падати, чого допускати не можна.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України:

- Олександр Шлапак не намагався проводити незалежну політику на посаді голови правління Приватбанку, а був виконавцем, зокрема - процедури націоналізації. Те, що він зараз подав у відставку, можливо, є наслідком виконання ним поставлених цілей. Схожа ситуація і з Нацбанком, але там не зроуміло, чи Гонтарєва пішла у відставку, чи в довготривалу відпустку. Не виключено, що наразі відставка Шлапака означає як раз бажання стати кандидатом на посаду очільника НБУ.

Основною задачею Шлапака було технічно виконати націоналізацію, що він і зробив. Вважається, він як вправний професіонал банківської справи виконує волю президента України. Певно, наступний голова “Привату” також буде виконавцем. Але перед ним вже стоятиме інше завдання, наприклад, готувати банк до продажу одразу після завершення докапіталізації.

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-