Нафтогаз пояснив, як у Стокгольмі рахували ціну російського газу для України

Нафтогаз пояснив, як у Стокгольмі рахували ціну російського газу для України

Укрінформ
Рішення Стокгольмського арбітражу визначило, що Україна зможе купувати у Газпрому газ за тією ж ціною, за якій і європейський ринок - тобто, за формулою «ціна газу як товару плюс доставка від кордону України/Росії».

Але при цьому Україні не доведеться платити за транспортування газу назад з Європи до вітчизняного кордону. Про це в інтерв'ю «Лізі» сказав комерційний директор НАК Нафтогаз України Юрій Вітренко.

«Суд визначив конкретний європейський ринок, ціна газу на якому використовуватиметься при перегляді ціни з квітня 2014 року. Є європейський ринок, є вартість транспортування від нього до західного кордону України. Ось ця вартість не додаватиметься, і на цю суму знизиться ціна в порівнянні з ціною, за якою ми зараз імпортуємо з Європи», - пояснив представник газу.

Але, як нагадав Вітренко, Нафтогаз хотів ціну від Газпрому на рівні німецького ринку мінус вартість транспортування від кордону Росії/України до Німеччини. 

«У такому разі Газпром би отримував рівний доход (за вирахуванням витрат на транспортування) від продажу кубометру газу в Німеччині і в Україні. Зокрема, ми так інтерпретували первинні домовленості сторін і намагалися це довести. Але трибунал знайшов юридичні підстави для перегляду ціни тільки до рівня європейського ринку, тобто не віднімаючи з цієї ціни вартість транспортування газу з Росії до цього ринку», - додав Вітренко.

Він підкреслив, що зрештою купувати газ в Росії все одно буде дешевше, ніж в Європі.

«Так, ціна буде нижчою. Сьогодні ми купуємо газ за ціною, яка коливається навколо ціни на німецькому ринку плюс транспортування від Німеччини до України. Нова ціна має просто дорівнювати ціні на європейському ринку, тобто без премії до хабу, яка б відображала вартість транспортування», - констатував Вітренко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-