У ЄС хочуть якнайшвидше надати додаткові квоти для українського експорту

У ЄС хочуть якнайшвидше надати додаткові квоти для українського експорту

Укрінформ
Рада Євросоюзу після голосування минулого тижня в Європарламенті визначила подальші переговорні позиції щодо остаточного ухвалення рішення про надання Україні тимчасових автономних торговельних преференцій.

Відповідне рішення посли країн-членів при раді ЄС ухвалили у вівторок, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Посли ЄС досягли домовленості щодо позиції Ради ЄС відносно тимчасових автономних торговельних заходів для України. Посли доручили головуванню при Раді ЄС долучитися до переговорів з Європарламентом задля швидкого ухвалення цих заходів. Пропозиції мають за мету покращити доступ українського експорту на ринок ЄС, беручи до уваги складну економічну ситуацію та економічні реформи, які проводяться в Україні», - заявили у керівній інституції.

Зазначається, що торговельні преференції будуть надані Україні на додаток до вже визначених положень Угоди про асоціацію ЄС-Україна.

Торговельні преференції запроваджуватимуться на період у три роки та складатимуться із додаткових квот на деякі види сільськогосподарської продукції із нульовими митними ставками, а також на часткове або повне скасування мит на деякі види промислової продукції.

«Також будуть застосовані запобіжні механізми. Україна повинна буде дотримуватися аналогічних принципів, закладених в Угоді про асоціацію. Це включає повагу до демократичних принципів, прав людини та основоположних свобод, а також принципу верховенства права», - заявили у Раді ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, 1 червня Європарламент проголосував за надання Україні тимчасових автономних торговельних преференцій поза дією положень поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі.

Документ визначає, що додаткові торговельні преференції для України включають уведення нульових митних тарифів для деяких видів сільськогосподарської продукції та промислових товарів. Це, зокрема, овес, мед, кукурудза, а також 23 види промислових товарів, серед яких – добрива, взуття, деякі метали та електронне обладнання.

Водночас остаточний зміст рішення буде опрацьовано у процесі переговорів між Європарламентом, Єврокомісією та Радою ЄС.

Єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом розкритикувала позицію Європарламенту у цьому питанні, відзначивши, що запропоновані законодавчім органом ЄС торговельні преференції містять низку обмежень.

У свою чергу, доповідач у Європарламенті з цього питання депутат Ярослав Валеса вважає компромісом між допомогою Україні та захистом європейських виробників пропозиції вилучити із запропонованих Єврокомісією преференцій такі товари, як пшениця, перероблені томати та сечовину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-