В Україні пропонують різко знизити ставку ПДВ

В Україні пропонують різко знизити ставку ПДВ

Укрінформ
Експерти розробили нову модель адміністрування ПДВ. Зокрема, директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський запропонував розглянути Концепцію ПДВ 10/20.

Про це повідомляє сайт ubr.ua.

За словами Іллі Несходовського, введення електронного адміністрування ПДВ та автоматичного відшкодування податку вже дозволило ліквідувати багато схем, пов'язаних з цим податком.

Суть нинішніх пропозицій зводиться до того, щоб скоротити удвічі ставку ПДВ (з 20% до 10%), що нараховується у виробничому ланцюжку аж до моменту реалізації кінцевому споживачеві. І тільки тоді стягувати повну ставку в 20% від вартості реалізації.

Наприклад, при покупці в магазині буханця хліба, повну ставку ПДВ в ціні товару сплачує кінцевий споживач, який сам не є платником податку. І якщо раніше магазин перераховував суму податку в момент оплати за товар постачальника, то тепер — після покупки цього товару в магазині.

«Таким чином, платити офіційно ПДВ по всьому ланцюжку виробництва і реалізації продукту за ставкою 10% підприємствам буде вигідно. Бо тільки у разі кінцевого продажу неплатнику податку сплачується повна ставка», — вважає Ілля Несходовський.

За його словами, система електронного адміністрування ПДВ дозволяє чітко визначати кому (платнику або неплатнику ПДВ) проданий товар. І разом з тим суттєво знижується податковий тиск на бізнес, який щось виробляє.

У підсумку виграє і бюджет, так як в кінці ланцюжка вийде та ж сума податку, що і при нинішній системі, і бізнес, який зможе зберегти обігові кошти.

«Якщо хтось захоче накопичувати товарні ресурси і не продавати їх (щоб не платити за ставкою 20%), то система автоматично визначить такого «накопичувача» і до нього можна буде прийти з перевіркою», — розповів Ілля Несходовський.

У Мінфіні вважають ідею здоровою, однак турбуються про те, що на початковому етапі впровадження нової системи адміністрування ПДВ виникне касовий розрив у розмірі 120 млрд грн, який треба буде чимось закрити.

«До того ж є побоювання, що наш народ придумає нові схеми, які не дозволять в майбутньому закрити такі втрати. Тому дане питання ще потребує обговорення», — зазначив начальник управління митної політики Міністерства фінансів Олександр Москаленко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-