Преференції для України: торговий єврокомісар стурбована пропозиціями ЄП

Преференції для України: торговий єврокомісар стурбована пропозиціями ЄП

Укрінформ
У Єврокомісії висловили занепокоєння щодо пропозицій Європарламенту обмежити запропоновані тимчасові автономні преференції для українського експорту деяких видів сільськогосподарської продукції та промислових товарів на ринки ЄС.

Про це заявила єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом під час дебатів у середу у Європарламенті щодо ухвалення законодавчої резолюції про надання Україні тимчасових автономних торговельних преференцій, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

"Запропоновані Єврокомісією автономні торговельні преференції мають на меті підтримати Україну і економічно, і політично – як асоціативного партнера, сусіда, що долає дуже складні виклики. Це об’єктивні і збалансовані пропозиції щодо надання кращого доступу на ринок ЄС для деяких видів сільськогосподарської продукції та деяких промислових товарів", - пояснила єврокомісар.

Мальмстрьом відзначила, що ці пропозиції не включають преференції для деяких чутливих для ринку ЄС видів продукції, зокрема, м’яса птиці, цукру та фруктів.

"Ми запропонували збільшити річні безмитні квоти для восьми видів сільськогосподарської продукції", - додала єврокомісар.

При цьому вона зауважила, що разом із торговельними преференціями для України буде введений механізм з їх призупинення у випадку негативного впливу на ринкову ситуацію.

"Торговельні преференції є політичним жестом. Це є позитивним сигналом підтримки з боку ЄС України, допомоги економіці країни, яка несе збитки через нелегальну анексію Криму, Севастополя та розв’язаний Росією військовий конфлікт на сході", - наголосила Мальмстрьом.

У зв’язку з цим вона висловила занепокоєння пропозиціями Європарламенту, які обмежують запропоновані Єврокомісією торговельні преференції для України.

"Це значно скорочує обсяг наших пропозицій", - підкреслила єврокомісар. 

У свою чергу, доповідач з цього питання польський депутат Ярослав Валеса заявив, що намагався у підготовці цього рішення дотриматися балансу із допомоги Україні та захисту конкурентних інтересів агропромислового комплексу Євросоюзу.

Нагадаємо: голосування у Європарламенті резолюції щодо торговельних преференцій для України пройде у четвер, 1 червня. Далі за процедурою - Європарламент, Єврокомісія та Рада ЄС розпочнуть тристоронні переговори щодо погодження остаточного тексту рішення про надання торговельних преференцій для українського експорту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-