Гройсман: Ми категорично проти продажу землі іноземцям та юрособам

Гройсман: Ми категорично проти продажу землі іноземцям та юрособам

Укрінформ
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман переконаний, що відкриття ринку землі стане стимулом розвитку економіки.

Про це він сказав сьогодні під час обговорення у Кабінеті міністрів засад земельної реформи за участю народних депутатів, представників профільних комітетів Верховної Ради, керівників профільних асоціацій та об'єднань, експертів аграрного ринку, представників фермерських господарств, повідомляє Урядовий портал.

«Ми з вами обговорюємо надзвичайно важливе питання, на якому всі зазвичай спекулювали. Мова йде про перспективу запровадження і модель ринку землі. Є багато думок, багато моделей, у кожного є своя. Але дуже важливо, аби ту модель, яку ми зрештою запропонуємо, якщо дійдемо до спільної думки, мала в основі українські інтереси, інтереси українських фермерів і розвитку сільських територій», - зазначив Гройсман на початку зустрічі.

Глава уряду підкреслив, що відкриття ринку землі стане стимулом розвитку економіки, поштовхом розвитку фермерських господарств, створення виробничої інфраструктури на селі, а в середньостроковій перспективі дозволить змінити тип економіки від сировинного на економіку доданої вартості.

У той же час Прем’єр звернув увагу, що процес має відбуватися поступово і враховувати усі можливі ризики. Саме тому, на думку глави уряду, продаж має бути доступний тільки фізособам-українцям і в обсязі не більше 200 га землі на одну особу. "При цьому на даному етапі ми категорично проти продажу землі іноземцям, проти відкриття ринку земель для юросіб," - зазначив Гройсман. 

За його словами, модель, яка має бути запропонована, має містити чіткі запобіжники проти того, щоб українську землю просто скупили ті, хто хотів би на цьому просто нажитись. "Якщо відкривати ринок, то так, щоб це сприяло створенню справжнього фермерського класу", - підкреслив він.

Як зазначається в повідомленні, учасники засідання висловлювали аргументи "за" і "проти" різних позицій, але в цілому погодились з тим, що питання наразі не стоїть в площині скасовування чи зберігання мораторію на продаж земель. На думку учасників обговорення, постановка питання в такій площині носить чисто маніпулятивний характер. Питання ж полягає в тому, щоб визначити, яка саме модель обігу земель була б найкращою для України, і тоді вже починати обговорення її запровадження.

Учасники наради погодилися, що тіньовий ринок землі в країні вже існує. Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів навів статистику, згідно з якою в 2016 році на неконкурентних засадах у користування було передано 1,5 млн га землі сільськогосподарського призначення. При цьому стартова ціна оренди за гектар становила всього 940 грн. Натомість на конкурентних засадах передано у користування всього 42 тис. га земель за значно вищою ціною.

За результатами наради сторони домовилися створити міжвідомчу робочу групу у складі урядовців, народних депутатів, представників профільних аграрних асоціацій та експертів. Найближчим часом робоча група представить концепцію першого етапу земельної реформи на основі уже існуючих напрацювань уряду і з врахуванням думки усіх, хто має відношення до розвитку аграрного сектору України. Окрім того, Прем’єр-міністр доручив підготувати проект постанови уряду, яка унеможливлювала б подальші зловживання на ринку землі вже зараз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-