Україна відновила дію антидемпінгових мит на російські добрива

Україна відновила дію антидемпінгових мит на російські добрива

Укрінформ
Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі вирішила відновити дії антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив (карбаміду та КАСу) походженням з Російської Федерації.

Про це повідомляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

"Відтепер, мито у розмірі 31,84% застосовуватиметься до всіх виробників карбаміду та КАСу (УКТЗЕД 3102 10 та 3102 80 00 00) походженням з Російської Федерації. Рішення набуває чинності на другий день після публікації повідомлення в "Урядовому кур’єрі", - йдеться у повідомленні.

Обгрунтовуючи свою позицію, в МКМТ послалися на висновки Мінекономрозвитку про результати антидемпінгового розслідування щодо імпорту в Україну деяких видів азотних добрив походженням з Російської Федерації. Висновки розслідування свідчать про те, що імпорт російських добрив в Україну за демпінговими цінами завдає шкоди вітчизняним виробникам хімічних добрив та несе загрозу продовольчій безпеці України.

"З огляду на те, що Російська Федерація є основним постачальником добрив в Україну (80-90% від загального обсягу), імпорт добрив за демпінговими цінами ставить українських аграріїв у небезпечну залежність від їхніх поставок у майбутньому. Непередбачуване припинення поставок російських добрив в односторонньому порядку може стати ще одним інструментом агресії Російської Федерації проти України у торговельній сфері", - йдеться у повідомленні.

У той же час члени МКМТ усвідомлюють той факт, що основними споживачами російських добрив є сільгоспвиробники та необхідно враховувати їхню позицію при введенні антидемпінгових заходів.

"Тому з метою забезпечення продовольчої безпеки існує нагальна необхідність вжиття заходів з диверсифікації поставок добрив в Україну (з Китаю, країн Близького Сходу, США та інших). Відтак, 18 травня уряд також ухвалив проект закону, який визначить нульову ставку мита для ввезення на території України мінеральних добрив азотної групи. Проект закону має на меті стимулювати експорт азотних добрив на український ринок, забезпечити високу конкуренцію та не допустити підвищення цін на внутрішньому ринку", - наголосили в МКМТ.

Як відомо, 27 грудня 2016 року МКМТ ухвалила рішення про введення антидемпінгових мит на імпорт зазначених видів російських добрив. Результати антидемпінгового розслідування засвідчили, що імпорт російських добрив в Україну за демпінговими цінами завдає шкоди вітчизняним виробникам хімічних добрив.

23 січня 2017 року Міністерство аграрної політики та продовольства України направило до МКМТ звернення щодо тимчасового призупинення дії антидемпінгових заходів на період весняно-польових робіт.

13 лютого 2017 року дію антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну російського КАСу та карбаміду було призупинено.

Відповідно до закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) є оперативним органом державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. До складу комісії входять представники органів виконавчої влади в Україні. Персональний склад комісії затверджується Кабінетом міністрів України за поданням голови комісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-