ВВП України за І квартал додав 2,4%

ВВП України за І квартал додав 2,4%

Укрінформ
Зростання ВВП за підсумками січня-березня 2017 року становило 2,4% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

«Економіка України, за оперативними даними першого кварталу поточного року, зберігає позитивну динаміку: зростання ВВП за підсумками січня-березня становило 2,4% порівняно з аналогічним періодом минулого року», - йдеться в повідомленні.

Разом з тим, порівняно з 4 кварталом 2016 року, з урахуванням сезонного коригування, зафіксовано його незначне падіння - на 0,3%. Як наголошують фахівці Департаменту економічної стратегії та макроекономічного прогнозування Мінекономрозвитку, його ключовою причиною стала транспортна блокада Донбасу: економіка України з 2014 року ще жодного разу не опинялася в так званий «зоні комфорту». Новим випробуванням 2017 року стало припинення переміщення вантажів через лінію зіткнення залізничними та автомобільними шляхами у межах Донецької та Луганської областей, що позначилося на незначному скороченні, порівняно з 4 кварталом 2016 року, реального ВВП. Проте в цілому новий виклик не зупинив започатковане економічне зростання, реальний ВВП у розрахунку 1 квартал до 1 кварталу 2016 року збільшився на 2,4%, йдеться в повідомленні.

За оцінкою Мінекономрозвитку, зростання збережено завдяки активізації діяльності у сфері послуг попри від'ємну динаміку ключових виробничих сфер - сільського господарства та промисловості.

В цілому, за даними відомства, зростання підтримувалось не лише внутрішнім попитом, а й зовнішнім, який після звуження впродовж останніх 5 років отримав позитивний поштовх в умовах сприятливої цінової кон'юнктури на ключових для нашої країни товарних ринках. Підтримкою позитивних процесів в економіці виступало зростання заробітних плат, поступова стабілізація національної валюти (її курсової та цінової складових), продовження процесів реформування економіки та покращення ділових очікувань. За підсумками року у Мінекономрозвитку очікують продовження позитивної динаміки ВВП на рівні 1,8 з відхиленням у 0,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-