Пенсійна система України залишається фінансово нестійкою - МВФ

Пенсійна система України залишається фінансово нестійкою - МВФ

Дослідження
Укрінформ
За нинішніх тенденцій пенсійна система України залишається фінансово нестійкою. Без капітальної перебудови чинна пенсійна система, побудована на внесках на основі доходів, буде, як і раніше, дефіцитною і не здатною забезпечити адекватні і справедливі пенсії для всіх пенсіонерів.

Про це йдеться в дослідженні, розміщеному на сайті Представництва Міжнародного валютного фонду в Україні.

Як зазначається в дослідженні, ще до скорочення розміру єдиного соціального внеску, яке набуло чинності з січня 2016 року, Пенсійний фонд України (ПФУ) мав значний дефіцит. Після великої податкової реформи, прийнятої в кінці 2015 року, що в основному включала зменшення ставки єдиного соціального внеску з середнього значення 40 відсотків до фіксованої ставки 22 відсотки, дефіцит ПФУ зріс до 6,25 відсотка ВВП в 2016 р. і є одним з найвищих в світі.

Наголошується, що на цей час пенсійна система забезпечує дуже скромні пенсійні доходи особам похилого віку. Розмір середньої пенсії в Україні на сьогодні складає близько 65-70 доларів США на місяць, що трохи вище міжнародної межі бідності, яка складає 1,90 доларів США на день. У той час як середній валовий коефіцієнт заміщення у 39% (за оцінками 2015 року) є не надто низьким за міжнародними стандартами, високий рівень недотримання норм законодавства та заниження оподатковуваного прибутку, швидше за все, призводять до значного завищення розміру середньої пенсії по відношенню до середньої заробітної плати по всій країні. Відповідно до чинних правил індексації, коефіцієнт заміщення буде знижуватися й далі, досягаючи ще більш соціально нестабільних рівнів, зазначається в дослідженні МВФ.

Крім того, несприятливі демографічні тенденції будуть створювати додатковий тиск на фінанси пенсійної системи. Зниження рівня народжуваності та збільшення тривалості життя призведе до зменшення і старіння населення.

У дослідженні підкреслюється, що ці демографічні зміни матимуть істотні наслідки для державних фінансів, особливо для пенсійної системи. Зі скороченням чисельності працездатного населення число платників єдиного соціально внеску буде знижуватися, в той час як видатки на програми для людей похилого віку, в тому числі пенсії, будуть зростати одночасно зі зростанням частки людей похилого віку в загальній кількості населення. Очікується, що у країнах з економікою, яка розвивається, видатки на державні пенсії зростуть на 5 відсотків ВВП у період між 2015-2100 роками (Clements and others, 2015). З огляду на велику невизначеність у демографічних прогнозах, не можна виключати ще швидшого старіння населення. Отже, вищі посадові особи держави повинні усвідомлювати необхідність термінового реформування програм виплат, включаючи пенсії, з метою пом'якшення впливу старіння населення на державні фінанси, йдеться в дослідженні МВФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-