Глава НАБУ оцінив корупційний ринок України у 85 мільярдів

Глава НАБУ оцінив корупційний ринок України у 85 мільярдів

Укрінформ
З державних підприємств вимиваються величезні суми. Розмір предмета злочинів, які розслідуються Національним антикорупційним бюро (НАБУ), сягає 85 млрд грн.

Про це в інтерв'ю LIGA.net заявив глава НАБУ Артем Ситник.

"Ми хочемо показати, які обсяги коштів вимиваються з них (держпідприємств - ред.) щороку. Причому не в межах України, а виводяться через компанії в офшорних зонах. І основна боротьба відбувається саме за контроль над цими підприємствами", - відзначив Ситник.

За словами глави НАБУ, побудовані на держпідприємствах корупційні схеми однотипні. "Продукція виходить з державного підприємства за заниженими цінами, підприємство отримує за неї копійки порівняно з тим, що могло б мати, продаючи її безпосередньо кінцевому споживачу. І є ряд компаній-посередників (прокладок), через яких різниця між ціною купівлі продукції і її продажу вимивається", - відзначив він.

"Суми величезні. Із загальної суми збитків у 85 млрд грн, завданих, за попередніми оцінками, інтересам держави в справах, які розслідуються детективами НАБУ, понад 40% припадає саме на держпідприємства. І, в основному, ці збитки відносяться до періоду після Революції гідності", - сказав Ситник.

Оцінюючи загалом "корупційний ринок" в Україні, директор НАБУ сказав: "Ми можемо говорити про ті суми, які фігурують у розслідуваннях Бюро. Це близько 85 млрд грн".

За даними НАБУ, всього детективи Бюро здійснюють досудове розслідування у більш як 320 кримінальних процесах.

У 2016 році на рахунки державних компаній повернуто 116 млн грн. Станом на початок квітня 2017 року про підозру в завданні збитків державним підприємствам повідомлено 78 особам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-